SAD vuku surov potez, Rusima preti kolaps

Izvor: B92, 12.Sep.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD vuku surov potez, Rusima preti kolaps

Rukovodstvo u Vašingtonu pooštrilo je sankcije Rusiji pomoću kojih želi ne samo da zakoči razvoj ruske industrije, nego i da zaustavi jačanje njene armije.

Zabranjen je američki izvoz mašina i tehnologija ruskih kompanija koje se bave elektronikom. Na "crni spisak" stavljena je 81 kompanija, a među njima je i "Tehnopul", iz grada Dubno, koji ima filijale u Indiji i Hongkongu, pišu Večernje novosti.

Objašnjava se da ruske kompanije koje su na "crnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spisku" ugrožavaju bezbednost SAD. One američke kompanije koje budu nastavile da rade s ruskim proizvođačima s "crnog spiska" biće žestoko kažnjene, upozorio je BIS.

Nije tajna da najsavremenije ruske fabrike elektronike koriste inostrane mašine i tehnologije. Među njima je moskovski "Angstrem-T", koji je u avgustu pustio u rad fabriku za proizvodnju čipova po licencnoj tehnologiji Aj-Bi-Ema. Takođe se proizvode i razni čipovi po američkim i drugim zapadnim tehnologijama.

U Moskvi smatraju da su nove sankcije usmerene ka zaustavljanju razvoja ruske elektronike. Zapadu je u interesu da Rusija bude prodavac sirovina, ali ne i finalnih proizvoda, na čemu se ostvaruje glavni profit.

Posle pripajanja Krima Rusiji, Amerikanci su obustavili izdavanje licenci za izvoz u Rusiju opreme za proizvodnju elektronike "koja doprinosi rastu ruskog vojnog potencijala".

Na "osveženom" spisku SAD nalazi se još 19 kompanija i 17 građana Rusije. Od toga, sedam kompanija je povezano s gradnjom mosta koji treba da spoji Krim s kopnom u Rusiji preko Kerčenskog moreuza. Na američki "crni spisak" stavljeno je i osmoro ministara u Vladi Krima.

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je da će RF odgovoriti na američke sankcije. U Kremlju i dalje smatraju da su američke i zapadne sankcije neproduktivne i neperspektivne, jer ne štete samo Rusiji, nego i Zapadu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD vuku surov potez, Rusima preti kolaps?

Izvor: Vesti-online.com, 12.Sep.2016

Rukovodstvo u Vašingtonu pooštrilo je sankcije Rusiji pomoću kojih želi, ne samo da zakoči razvoj ruske industrije, nego i da zaustavi jačanje njene armije...Zabranjen je američki izvoz mašina i tehnologija ruskim kompanijama koje se bave elektronikom. Na "crni spisak" stavljena je 81 kompanija,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.