SAD „prete miru“ na Bliskom istoku – Rusija

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2024, 20:47

SAD „prete miru“ na Bliskom istoku – Rusija

Vašington raspiruje vatru sukoba na Bliskom istoku izvodeći nezakonite udare u Iraku, Siriji i Jemenu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzija.
Rusija je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN nakon što su SAD izvele vazdušne napade u Siriji i Iraku kao odgovor na napad dronom na američku vojnu ispostavu u Jordanu. Bombaški napadi su „još jednom pokazali agresivnu prirodu američke politike na Bliskom istoku i potpuno nepoštovanje normi međunarodnog prava od strane Vašingtona“, izjavio je Nebenzija tokom sastanka SBUN u Njujorku u ponedeljak. Ruski diplomata je tvrdio da SAD „sipaju benzin u vatru“ izvodeći udare koji predstavljaju „direktnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti“ i podrivaju „centralnu ulogu UN“. On je ponovio da su američke baze u Siriji „ilegalne“ jer američko vojno prisustvo nije odobrio Damask. Obraćajući se Savetu bezbednosti, američki alternativni predstavnik za specijalna politička pitanja Robert Vud izjavio je da su udari „neophodni i proporcionalni, u skladu sa međunarodnim pravom i u ostvarivanju inherentnog prava Sjedinjenih Država na samoodbranu“. Dana 28. januara, dron kamikaza pogodio je američku ispostavu poznatu kao Toranj 22 u blizini jordansko-sirijske granice. Tri američka vojnika su poginula. Islamski otpor u Iraku – krovna grupa islamističkih šiitskih milicija – preuzela je odgovornost za napad. Bela kuća je optužila Iran da je organizovao napade na američko osoblje. Teheran je negirao optužbe, insistirajući da milicije deluju nezavisno i da ciljaju američke vojnike zbog stalne podrške Vašingtona Izraelu tokom rata sa Hamasom u Gazi. SAD i Velika Britanija takođe bombarduju lokacije Huta u Jemenu kao odgovor na napade Huta dronovima i projektilima na trgovačke brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Huti su obećali da će nastaviti da gađaju brodove dok se ne proglasi trajni prekid vatre u Gazi. SAD su, u međuvremenu, obećale da će nastaviti da štite „slobodu plovidbe koja služi kao osnova globalne trgovine na jednom od najkritičnijih plovnih puteva na svetu“. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.