SAD poboljšavaju obaveštajni rad u sajberprostoru?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2011, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD poboljšavaju obaveštajni rad u sajberprostoru?

VAŠINGTON -

Amerika mora da razvije obaveštajni rad u sajberprostoru kao novu, koordinisanu disciplinu pod kontrolom vlade kako bi mogla da predvidi i odbije pretnje koje dolaze sa Interneta, pokazala je nova bezbednosna studija u SAD.

Prema izveštaju nestranačke organizacije Alijansa za obaveštavanje i nacionalnu bezbednost (INSA), dramatična ekspanzija sofisticiranih napada iz sajberprostora prevazišla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je nivo prihvatljivih gubitaka po državu i biznis, i nije samo pretnja po finansije ili intelektualnu svojinu.

"Posledice su dobile na magnitudi, mogućnost za potencijalni kolaps pogođene kompanije se pojačao", navodi se u studiji, koja će biti objavljena sledećeg meseca, i ocenjuje se da nije jasno da li poslovni svet razume ili prihvata tu činjenicu.

U SAD su aktuelna strahovanja da zemlja nije spremna za velike sajbernapade, iako hakeri, kriminalci i strane države neovlašćeno upadaju u kompjuterske mreže kompanije i američke vlade po nekoliko miliona puta dnevno.

INSA je u izveštaju ocenila da SAD moraju razvijati strategije koje će biti ambicioznije od sadašnjeg "zakrpi i moli se" pristupa i da moraju formulisati politiku obaveštajnog rada u sajberprostoru.

Takođe, preporučuje se bolja koordinacija i razmena obaveštajnih podataka između vladinih agencija i privatnog biznisa, i pojačano istraživanje u cilju predviđanja napada i blagovremenog upozoravanja.

Posebno se ukazuje na potrebu efikasnog sajber-obaveštavanja kako bi zvaničnici mogli da razmotre eventualne pretnje i ublaže rizike po bezbednost.

Pentagon i Ministarstvo za unutrašnju bezbednost SAD već neko vreme nastoje da poboljšaju razmenu informacija između vlade i ključnih kompanija, ali je planirani zakon o sajberbezbednosti naišao na prepreke u Kongresu.

U izveštaju INSA-e se takođe ukazuje na pojačane pretnje iz stranih država - bilo onih koje su prijateljske, korumpirane ili prosto nesposobne da kontrolišu hakere unutar svojih granica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.