SAD neće moći da vraćaju dugove

Izvor: B92, 25.Apr.2011, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD neće moći da vraćaju dugove

Vašington -- Sjedinjene Američke Države nisu nikada izgubile sposobnost plaćanja svojih dugova, a Demokratska i Republikanska stranka tvrde da ne žele da se to sada dogodi.

No, sa partijskom zajedljivošću i prilično različitim gledanjem na način smanjenja budžetskog deficita, sada se razmišlja i tom dosad nezamislivom.

Ako pozajmljivanje uskoro dostigne postojeći plafon duga od 14,3 biliona dolara, a Kongres ne podigne taj limit, šteta će se osetiti u celoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privredi, pogoditi skoro svakog Amerikanca i uzdrmati svetska tržišta.

Do toga će doći ukoliko administracija u Vašingtonu ne bude u stanju da ispuni finansijske obaveze, uključujući otplatu kredita ili kamata na te kredite.

Plafon duga biće dostignut negde oko 16. maja, procenjuje ministarstvo finansija. Posledice bi se u početku sporo osetile, ali bi se postepeno gomilale. Konačni dan suočavanja bi, čak i uz kreativno računovodstvo, verovatno pao negde početkom juna.

Američka vlada sada uzajmljuje 42 centa na svaki potrošeni dolar. Vlada uzajmljuje uglavnom prodajući vrednosne papire pojedincima i drugim vladama, uz obećanje da će ih isplatiti u celini, sa kamatom, za određeni vremenski period.

Među onima koji bi verovatno prvi bili direktno pogođeni eventualnim propuštanjem isplate kamata ili glavnica, jesu fondovi koji drže vladine obveznice, banke koje ih kupuju direktno od Federalnih rezervi i preprodaju drugima, kao i strani investitori, koji drže skoro polovinu vladinih hartija od vrednosti.

U tom hipotetičkom slučaju, pozajmljivači bi tražili sve veće i veće kamate na nove obveznice, kao što to rade u slučaju Grčke, Portugala i drugih prezaduženih država. Gubitak platežne sposobnosti pokrenuo bi finansijsku paniku poput one iz 2008, i gurnuo nazad u recesiju najveću svetsku privredu koja se još oporavlja.

Šef Feda Ben Bernanke ocenio je da bi neuspeh da se podigne limit državnog duga bio događaj koji bi ukočio privrednu obnovu. Na kraju, to bi dovelo do poskupljenja većine kredita, uključući i potrošačke, a nastavak tog ćorsokaka bi dodatno oborio vrednost dolara i doveo u pitanje njegov status prve rezervne valute u svetu.

U slučaju da dođe do potpunog zastoja u podizanju limita duga, vlada bi se do leta mogla naći u situaciji da ne može legalno da uzajmljuje novac za isplatu svojih računa, najpre kamata, a zatim postepeno i dnevnih operacije države. U nekom trenutku, morala bi da se odluči koje račune da plati, a koje da stavi na stranu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD neće moći da vraćaju dugove

Izvor: Capital.ba, 25.Apr.2011

VAŠINGTON, Sjedinjene Američke Države nisu nikada izgubile sposobnost plaćanja svojih dugova, a Demokratska i Republikanska stranka tvrde da ne žele da se to sada dogodi. No, sa partijskom zajedljivošću i prilično različitim gledanjem na način smanjenja budžetskog deficita, sada se razmišlja...

Nastavak na Capital.ba...

Gubitak platežne sposobnosti - katastrofa za SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2011

VAŠINGTON -..Sjedinjene Američke Države nisu nikada izgubile sposobnost plaćanja svojih dugova, a predstavnici dve glavne političke stranke Demokratske i Republikanske kažu da ne žele da se to sada dogodi...No, sa partijskom zajedljivošću i prilično različitim gledanjem na način smanjenja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.