SAD i Kina jačaju vojnu saradnju

Izvor: B92, 20.Avg.2013, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Kina jačaju vojnu saradnju

Vašington -- SAD i Kina su dogovorile nastavak vojne saradnje i zajedničke vežbe radi jačanja veza dve zemlje, i pored tenzija koje postoje između Vašingtona i Pekinga.

Tokom susreta ministara odbrane SAD i Kine, Čaka Hejgela i Čanga Vankuana, u ponedeljak u Vašingtonu, iskazan je konstruktivan prilaz rešavanju postojećih problema i dogovorena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je poseta visokih američkih zvaničnika do kraja godine, prenosi Rojters.

Hejgel je nakon susreta izjavio da on i njegov kineski kolega žele da izgrade "održive vojne odnose", koji će jačati veze dve najveće svetske ekonomije. "Naš cilj je izgradnja poverenja između dve zemlje kroz saradnju", dodao je Hejgel.

Čang je izneo slične stavove, ali je i izrazio zabrinutost zbog jakog američkog vojnog prisustva u regionu Pacifika. "Do određene tačke, ovako jake vojne aktivnosti dalje komplikuju situaciju u regionu. Nadamo se da te aktivnoti nisu usmerene protiv jedne određene zemlje", kazao je kineski ministar odbrane.

Ne pominjući nijednu zemlju ponaosob, on je dodao da "niko ne sme da potceni našu odlučnost da branimo svoju teritoriju, suverenitet i pravo na moru".

Hejgel je ponovio stav zvaničnog Vašingtona da SAD ne staje ni na jednu stranu kada je u pitanju spor oko pomorskog suvereniteta u Istočnoj Aziji, naglasivši da sve treba da bude rešeno bez upotrebe sile.

Načelnik Generalštaba Vojske SAD general Rejmond Odierno i šef vazduhoplovstva general Mark Velš posetiće Kinu ove godine, dok će komandant kineske mornarice admiral Vu Šengli posetiti SAD.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD i Kina jačaju vojnu saradnju

Izvor: Akter, 20.Avg.2013

SAD i Kina dogovorile nastavak vojne saradnje i zajedničke vežbe u cilju jačanja veza dveju zemalja

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.