SAD: Nema srebrnog metka za Siriju

Izvor: B92, 20.Apr.2012, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Nema srebrnog metka za Siriju

Vašington -- Američka vojska radi na pronalaženju dodatnih načina da se zaustavi nasilje u Siriji, rekli su zvaničnici Pentagona pred Kongresom

Oni su dodali da diplomatija ostaje glavna opcija jer "ne postoji srebrni metak" za sirijsku krizu.

Ministar odbrane Leon Paneta i načelnik generalštaba SAD Martin Dempsi istakli su da SAD preduzimaju korake kako bi se izvršio pritisak na režim predsednika Bašara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << al-Asada, u koji spadaju podrška opoziciji nevojnim sredstvima kao što su komunikacijska oprema i lekovi.

Paneta i Dempsi su, kako prenosi AP, naglasili da unilateralna vojna akcija nije rešenje. "Ne postoji srebrni metak", rekao je Paneta, dodavši da je "situacija veoma ozbiljna za sirijski narod".

On je izneo rezerve u pogledu vojne akcije radi zaustavljanja 13-mesečnog krvoprolića i nasilja u Siriji.

Sa njim se saglasio predsedavajući komiteta za odbranu Hauard Mekeon rekavši da "ne preporučuje vojnu intervenciju SAD, naročito zbog budžetske situacije, osim ako ne bude postojala realna pretnja nacionalnoj bezbednosti SAD".

Međutim, nisu svi u Kongresu isključivi kada je u pitanju eventualna vojna akcija.

Džon Mekejn, senator iz Arizone i Obamin nekadašnji protivkandidat, pozvao je na vojne udare u Siriji.

On je kritikovao Obamu zbog "suviše blagog stava prema Asadu" i njegovom brutalnom postupanju prema sopstvenom narodu.

Paneta i Dempsi su izvestili komitet o bezbednosnom stanju u Siriji. Dempsi je rekao da se trenutna uloga vojske sastoji u prikupljanju informacija sa regionalnim partnerima, ali je istakao da će vojska biti spremna ako budu neophodne druge opcije.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.