SAD: 12 ubijenih u zgradi mornarice

Izvor: B92, 16.Sep.2013, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: 12 ubijenih u zgradi mornarice

Vašington -- Dvanaest osoba je ubijeno u napadu na zgradu Mornarice u Vašingtonu, saopštila je šefica policije Distrikta Kolumbija Kejti Lanijer.

Jedan od napadača je ubijen.

Motiv napada nije poznat, a šefica policije je rekla da i dalje veruju da su još dva napadača na slobodi. Lanijer je saopštila da se radi o jednom belcu i jednom crncu, obojica starosti između 40 i 50 godina, obučeni u vojne uniforme.

Oni su viđeni sa vatrenim oružjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali kako je Lenijer navela, veruje se da su na neki način uključeni u napad.

Pucnjava se desila oko 8.20 po lokalnom vremenu, vatra je otvorena ispred zgrade, pucnjava je nastavljena unutra, a jedan od napadača je pucao sa galerije na ljude koji su sedeli u menzi.

Američki mediji javljaju da je troje ranjenih u kritičnom stanju. Jedan od napadača imao je AR-15 poluautomatsku pušku, koju koriste snage bezbednosti, ali koja je veoma popularna među civilima u Americi.

Rik Mejson, koji je zaposlen u mornarici svedoči da je napadač pucao sa četvrtog sprata zgrade.

"Pucao je u ljude koji su sedeli u kafeteriji na prvom spratu", rekao je Mejson. Dvoje svedoka, koji su napustili sedište Mornarice, rekli su za CNN da su videli "visokog, crnog" čoveka sa oružjem u ruci, dok su bežali na zadnji izlaz.

Jedan od svedoka Tim Džuris bio je na četvrtom spratu zgrade u trenutku kada je čuo pucnje.

"Zvučalo je kao da neko puca iz pištolja na kapisle, a ne iz pravog oružja", ispričao je Džuris izveštaču BBC-ja.

Navy Yard employees evacuated to underground parking deck. pic.twitter.com/YVdwsVQtU8

— Gerritt (@Gerritt) September 16, 2013

Drugi svedok, Tod Brundidž kaže da se našao licem u lice sa napadačem kada je pokušao da pobegne iz zgrade.

"Pojavio se iza ugla. Kada nas je ugledao, ispalio je na nas dva-tri metka. Potrčali smo niz stepenice ka izlazu zgrade. Nakon što smo je napustili i dalje se čula pucnjava u zgradi", rekao je on.

Jedan od zaposlenih je na svom profilu na Tviteru objavio fotografiju podzemne garaže u koju su zaposleni evakuisani.

Policija u američkoj prestonici je podigla stepen budnosti, ali nije proglasila stanje "neposredne opasnosti".

Sav saobraćaj aerodroma Ronald Regan je obustavljen, a nad zgradom nadleću vojni i policijski helikopteri, dok je javni prevoz stavio na raspolaganje svoja vozila pripadnicima policije, vojske i hitnih službi.

Mornarička baza u Vašingtonu je najstarija lučka vojna baza u SAD i izgrađena je u 19. veku i najveća je od pet komandi Mornarice koliko ih jeu sistemu. O značaju mornarička baza u Vašingtonu govori i podatak da ćetvrtina čitavog njenog budžeta ide na vašingtonsku adresu.

Samo je obezbeđenju dozvoljeno da bude u kampusu sa oružjem.

Obama: Kaznićemo počinioce ovog kukavičkog čina

Predsednik Amerike Barak Obama ovaj događaj nazvao je tragediom i izrazio saučešće porodicama stradalih i njihovim prijateljima. Obama je

izrazio žaljenje zbog još jedne "masovne pucnjave" u kojoj su oduzeti životi američkim patriotama. On je obećao da će "snositi odgovornost svi koji su izveli taj kukavički napad".

"Mi još uvek ne znamo sve činjenice, ali znamo da je nekoliko ljudi ranjeno, a neki su ubijeni. Lokalne i savezne vlasti zajedno rade na ovom slučaju. Žrtve tog kukavičkog napada su hrabri Amerikanci, koji su znali sa kakvim se rizicima suočavaju kada službuju u inostranstvu, ali nisu očekivali ovakvo nezamislivo nasilje u svojoj kući", rekao je Obama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jedna osoba ubijena u bazi američke Mornarice

Izvor: Akter, 16.Sep.2013

Jedna osoba poginula je danas u pucnjavi u sedištu američke Mornarice u Vašingtonu, javile su američke televizije prekidajući program zbog vanrednih vesti

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.