S&P dodatno snizio rejting Brazila

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jan.2018, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S&P dodatno snizio rejting Brazila

WASHINGTON - Agencija Standard & Poor's dodatno je snizila dugoročni rejting Brazila, na 'BB-', navodeći kao razlog pogoršanje proračunskih pozicija i povećanje duga te manjak političke podrške reformama.

Ocjena 'BB-' signalizira da je kupnja odgovarajućih dužničkih papira na korak od visoko špekulativnog ulaganja.

Agencija je ujedno potvrdila važeću 'B' ocjenu brazilskih kratkoročnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dužničkih papira.

Vlada predsjednika Michela Temera postigla je napredak na određenim područjima ali je neočekivano spora pri usvajanju zakona kojima bi se pravodobno korigiralo strukturno pogoršanje proračunskih pozicija i povećanje duga, navodi S&P u priopćenju objavljenom u četvrtak.

Dodaju i da su šanse da u idućih godinu dana podignu ili snize dugoročni rejting Brazila manje od trideset posto.

"To odražava komparativne prednosti brazilske vanjske i monetarne politike koje amortiziraju značajnu fiskalnu slabost, ekonomiju s nižim izgledima za rast nego u sličnim zemljama i naš stav da je efikasnost mjera svih grana vlasti oslabila", dodaju.

Ističu i pojačanu neizvjesnost uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora, upozoravajući ujedno na manjak podrške snažnijim fiskalnim mjerama među brazilskim političarima. Stoga sumnjaju da će izborni pobjednik - tkogod on bio - raspolagati "značajnim političkim kapitalom" potrebnim za usvajanje reformi.

"Ekonomija se stabilizirala ali spori rast i fiskalne slabosti po našem su mišljenju ključna ograničenja za kreditni rejting", pojašnjavaju.

Prema procjeni UN-ove Ekonomske komisije za Latinsku Ameriku i Karibe (CEPAL) brazilsko bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti dva posto. Iako takav rast baš i nije spektakularan, znatno bi nadmašio mršavih 0,2 posto, prognoziranih za 2017. godinu, kao i dvije godine recesije koje su joj prethodile.

Vladine su procjene neznatno optimističnije i predviđaju rast po stopi od tri posto u ovoj godini, te 1,1 posto u 2017.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.