Ruski hakeri upali u kompjutere američke Demokratske stranke

Izvor: Radio 021, 14.Jun.2016, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski hakeri upali u kompjutere američke Demokratske stranke

Hakeri navodno povezani s Vladom Rusije, upali su u kompjutersku mrežu Demokratske stranke u Vašingtonu, gde su delovali gotovo godinu dana, saopštila je danas kompanija za sajber bezbednost koja je tu mrežu očistila prošlog vikenda.

Među ukradenim podacima su i obimni dosijei iz istrage koje su Demokrate vodile o prošlosti republikanca Donalda Trampa, piše danas list "Vašington post" koji je otkrio aferu. Takvu vrstu istrage vode sve partije protiv suparničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kandidata uoči izbora u nastojanju da nađu političke slabosti, navodi agencija Frans pres.

Kompjuterski stručnjaci Demokratskog nacionalnog komiteta (NDC), centralnog tela Demokratske stranke, digli su uzbunu u aprilu, navodi "Vašington post". Komitet je zatim zatražio od specijalizovane firme za obezbedjenje kompjutera "Kraudstrajk" (CrowdStrike) da ispita obim upada i obezbedi internet mrežu paritje.

Prema Dmitriju Alperoviču, suosnivaču firme "Kraudstrajk", dve dobro poznate ruske hakerske grupe upale su u mrežu Demokrata. Jedna nazvana "Kozi ber" (Cozy Bear) infiltrirala se u mrežu u leto 2015, a druga zvana "Fensi ber" (Fancy Bear) aprila ove godine.

Grupa "Kozi ber" je mogla da prati sve komunikacije stranke. Ta grupa je 2014. godine uspela da upadne u sisteme poruka Stejt departmenta i Bele kuće koje nisu poverljivog karaktera.

"Fensi Ber" je ciljala i ukrala dosijee koji se odnose na Donalda Trampa.

"Dva uljeza sprovode misije političke i ekonomske špijunaže u koristi vlade Ruske federacije i povezani su s moćnim ruskim obaveštajnim službama", napisao je taj zvaničnik na vebsajtu firme. Čiščenje kompjuterske mreže Demokratske stranke sprovedeno je prošlog vikenda, piše "Vašington post".

Direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije (NSA) Džejms Klaper izjavio je u maju da postoji sumnja da strani hakeri špijuniraju predsedničke kandidate u SAD. Klaper je naveo da se primećene "aktivnosti" odvijaju po istom šablonu, kao i dvaput u vreme prethodnih predsedničkih izbora u SAD.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.