Rohani upozorio Trampa da ne vuče lava za rep

Izvor: N1 televizija, 22.Jul.2018, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani upozorio Trampa "da ne vuče lava za rep"

Iranski predsedik Hasan Rohani upozorio je svog američkog kolegu Donalda Trampa zbog neprijateljskog odnosa prema Iranu, sugerišući mu "da ne vuče lava za rep", jer bi Vašington trebalo da zna da je "rat sa Iranom majka svih ratova", objavila je državna iranska novinska agencija IRNA, a prenosi Rojters.

Nakon nedavne Trampove odluke da se Sjedinjene Američke Države povuku iz međunarodnog sporazuma o iranskom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nuklearnom programu, postignutog 2015. godine, Iran se suočava s američkim pritiskom i pretnjom sankcijama.

Na skupu koji je okupio iranske diplomate Rohani je poručio svom američkom kolegi: "Gospodine Tramp, ne vucite lava za rep, zbog toga biste mogli zažaliti", prenosi iranska agencija.

"Amerika bi trebalo da zna da je mir s Iranom majka svekolikog mira, a da je rat s Iranom majka svih ratova", upozorio je Rohani, a Trampu poručio kako nije "u poziciji" da "podstiče iranski narod protiv iranske sigurnosti i interesa".

Američki zvaničnici u Vašingtonu, upućeni u problematiku odnosa s Teheranom, rekli su za Rojters da je Trampova administracija pokrenula verbalnu ofanzivu i internetske komunikacije čiji je cilj podsticanje pritiska na Iran da okonča svoj nuklearni program.

Iranski vrhovni verski vođa, ajatolah Ali Hamnei zapretio je blokadom ukupnog izvoza nafte iz Persijskog zaliva nakon što su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma i objavile uvođenje novih sankcija Iranu.

Nakon što se Amerika povukla iz tog sporazuma, Iran je jasno stavio do znanja kako želi da održi sporazum u životu, ali uz uslov da ostalih pet velikih sila koje su deo sporazuma mogu garantovati da Iran neće dospeti u ekonomsku izolaciju i pod sankcije, koje su SAD ponovno počele da uvode Iranu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.