RT: Vašington „ne želi da zaustavi Izrael“ – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 15.Nov.2023, 14:28

RT: Vašington „ne želi da zaustavi Izrael“ – Lavrov

SAD ne žele da ograničavaju vojne akcije Izraela protiv palestinske oružane grupe Hamas u Gazi, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u ekskluzivnom intervjuu za RT u sredu.
Kada je upitan da prokomentariše zašto veruje da su SAD stavile veto na ruske rezolucije u UN koje žele da zaustave rat u palestinskoj enklavi, Lavrov je sugerisao da je Vašington „veoma ideologizovan“. „Sve što dolazi iz Rusije shvata se kao neprijateljski čin... Ali suštinski i praktično Vašington ne želi da veže ruke Izraelu“, izjavio je on. Lavrov je istakao da takav pristup funkcioniše sa Zapadnim Jerusalimom, dodajući da su SAD pokušale da ubede Izrael da bude „malo fleksibilan” u isporuci humanitarne pomoći bolnicama u opkoljenoj enklavi, kao i u puštanju stranaca. „Ali ključni razlog je, verujem, taj što Vašington ne želi da ih zaustavi na način na koji Izrael ne voli.“ Prva rezolucija o bliskoistočnoj krizi koju je sponzorisala Rusija, koja je izbila kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo iznenadni napad na Izrael, pozvala je na momentalni prekid vatre i osudila sve akte terorizma. Međutim, dokument, koji je predložen oko nedelju dana nakon početka rata, blokirale su SAD, Velika Britanija, Francuska – stalne članice Saveta bezbednosti UN – i Japan. Kasnije istog meseca, Moskva je objavila još jednu iteraciju rezolucije koja je ponovila pozive na održiv humanitarni prekid vatre i stvaranje humanitarnih koridora, ali je takođe uključila neke tačke iz dokumenta koji sponzorišu SAD. Ipak, Vašington je, zajedno sa Londonom, stavio veto na inicijativu. Nakon početka rata, mnogi zapadni mediji su izvestili da SAD pokušavaju da ubede Izrael da odloži svoju kopnenu operaciju u Gazi kako bi ostavio više vremena za pregovore o taocima. Međutim, Izrael je nastavio sa upadom u enklavu krajem oktobra, dok većinu od više od 240 talaca još uvek drži Hamas. Prošle nedelje, Aksios je izvestio da je pod pritiskom Vašingtona Izrael pristao da započne „taktičke, lokalizovane humanitarne pauze“, pošto su SAD jasno stavile do znanja da zahtev nije imao za cilj da natera Izraelce na prekid vatre. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Ako Hezbolah bude isprovociran..

Izvor: B92, 15.Nov.2023

Sve što dolazi iz Moskve SAD shvataju kao "neprijateljska dela", uključujući mirovne napore u Gazi, rekao je Ministar spoljnih poslova u intervjuu za RT...SAD ne žele da sputavaju Izrael u akcijama protiv palestinske oružane grupe Hamasa u Gazi, dodao je. Upitan da prokomentariše zašto su SAD...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.