Porodica Džordža Flojda traži pravdu

Izvor: VOA, 03.Jun.2020, 12:04

Porodica Džordža Flojda traži pravdu

Đijana Flojd, šestogodišnja ćerka Džordža Flojda koji je preminuo posle brutalnog policijskog privođenja, i njena majka Roksi Vašington obratile su se javnosti na konferenciji za novinare u Mineapolisu i zatražile pravdu za njegovo ubistvo.  Prisutni su bili i advokati porodice kao i nekdašnji NBA košarkaš Stiven Džekson, koji je Džordža Flojda poznavao od detinjstva. "Želim pravdu za njega jer je bio dobar čovek. Mnogo je voleo Đijanu", rekla je Roksi Vašington.  Flojd je preminuo prošle nedelje pošto mu je policajac Derek Čovin držao koleno na vratu 8 minuta i 46 sekundi, tokom privođenja zbog pokušaja da u prodavnici plati falsifikovanom novčanicom od 20 dolara. ​Čovin je optužen za ubistvo, dok su preostala trojica policajaca koja su učestvovala u privođenju, otpuštena s posla. Smrt Džordža Flojda je pokrenula proteste i nerede širom Amerike koji traju već osam dana. Roksi Vašington se osvrnula i na to što je samo jedan od policajaca optužen za ubistvo, a ostala trojica nisu. Rekla je da će oni biti u mogućnosti da "dočekaju da njihova deca završe školu i da se venčaju, a Flojd to nikada neće moći". "Želimo da pokažemo svetu da Džordž Flojd nije samo ime, nije samo neka parola koja se uzvikuje. On je bio prava osoba, dobar čovek. Ovde su ljudi koji su ga voleli", rekao je advokat Džastin Miler.  Nalaz državnog patologa u Minesoti pokazao je da Flojd nije umro od gušenja tokom privođenja, dok je nezavisna obdukcija pokazala suprotno.  Porodica Džordža Flojda negira nalaze državnog patologa i tvrdi da on jeste preminuo zbog toga što mu je policajac držao koleno na vratu.      

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Porodica Džordža Flojda traži pravdu, demonstranti satima prkose policiji

Izvor: RTS, 03.Jun.2020

Demonstranti u Njujorku i Los Anđelesu prkose policiji i tokom policijskog časa, ali su demonstracije mirnije nego prethodnih dana. Majka Flojdove ćerke u emotivnoj izjavi tražila pravdu za njega opisujući ga kao dobrog čoveka "bez obzira šta ko mislio". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.