Pompeo zabrinut za mirovni plan

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jun.2019, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pompeo zabrinut za mirovni plan

Državni sekretar SAD Majk Pompeo izrazio je bojazan da bi američki mirovni plan za Bliski istok, koji priprema zet predsednika Donalda Trampa, mogao biti primljen sa skepsom i smatran "neprimenjivim", preneo je Vašington post (WP).

Taj list je juče pisao da će ekonomski delovi tog plana, predviđenog da reši izraelsko-palestinski sukob, biti otkriveni na konferenciji u Bahreinu 25. i 26. juna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Palestinci su plan unapred odbili jer ne smatraju Vašington kredibilnim posrednikom zbog bezuslovne podrške SAD Izraelu.

WP je preneo da je Pompeo u utorak, na privatnom sastanku s Konferencijom predsednika glavnih organizacija američkih Jevreja, rekao da bi plan "mogao biti odbijen".

Na snimku u koji je WP imao uvid, Pompeo kaže da bi pregovarači mogli reći da plan "ima dve dobre tačke i devet loših" i da im se ne dopada.

"Razumem zašto ljudi misle da se radi o sporazumu koji bi se dopadao samo Izraelcima. Razumem takvu percepciju. Samo se nadam da će ostati da bi ga čuli i imali vremena da razmisle o njemu", naveo je šef američke diplomatije.

Zet i savetnik predsednika Trampa Džared Kušner već mesecima priprema plan za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba. Kušner je ranije naveo da želi da sačeka rezultate izraelskih izbora, održanih u aprilu, a zatim i kraj ramazana početkom juna pre nego što ga predstavi. Međutim, zbog neuspeha izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, bliskog Trampovog saveznika, da formira vladu, izraelski parlament je u sredu izglasao sopstveno raspuštanje. Novi izbori će biti održani 17. septembra.

Palestinci su prekinuli sve kontakte s američkom vladom nakon što je Bela kuća u decembru 2017. priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela. Palestinci žele da u istočnom Jerusalimu bude glavni grad njihove buduće države.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.