Počelo zasedanje MMF-a i Svetske banke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo zasedanje MMF-a i Svetske banke

VAŠINGTON - Zasedanjem Komiteta za međunarodna finansijska pitanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je u Vašingtonu počelo prolećno zasedanje MMF i Svetske banke (SB) kome, među zvaničnicima iz 184 zemlje, prisustvuju i potpredsednici srpske vlade Mlađan Dinkić i Božidar Đelić i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Glavna tema zasedanja je uloga dveju globalnih finansijskih organizacija u prevazilaženju svetske ekonomske krize. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

To je, kako navode svetske agencije, prvi sastanak svetskih finansijskih zvaničnika posle samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i država sa privredama u naglom usponu, održanog 2. aprila u Londonu, na kojem su se lideri dvadeset zemalja obavezali na koordinisanu borbu protiv prve svetske recesije posle Drugog svetskog rata.

Učesnici samita su se dogovorili da izdvoje dodatnih 1.100 milijardi dolara u fondove MMF-a i drugih finansijskih institucija za borbu protiv krize. MMF će dobiti dodatnih 500 milijardi dolara, dok će se zajmovi međunarodnih banaka za razvoj, uključujući SB, povećati za najmanje dodatnih 100 milijardi dolara.

Predsednik SB Robert Zelik je označio prolećno zasedanje, koje će trajati i sutra, kao značajnu priliku za članove međunarodne zajednice koji nisu učestvovali na londonskom samitu da ocene mere usvojene na tom skupu.

Na zasedanju MMF i SB se očekuje i rasprava o planiranoj reformi obeju institucija, kojom bi bilo dato više uticaja zemljama u razvoju, naročito onima sa privredama u nagloj ekspanziji.

Srpski ministar ekonomije Dinkić će tokom zasedanja u Vašingtonu imati niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima dveju finansijskih institucija, sa kojima će razgovarati o ekonomskoj politici Vlade Srbije u 2009. godini.

Dinkić će imati odvojene radne sastanke sa potpredsednikom SB Šigeom Kacuom, izvršnom direktorkom Banke Ngozi Okonjo-Iveala i direktorkom i regionalnom koordinatorkom SB za zemlje Jugoistočne Evrope Džejn Armitidž, sa kojima će razgovarati o ubrzavanju procedure za odobravanje kredita za finansiranje infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Prema odluci Vlade od jula 2008. godine, Jelašić je i guverner Srbije u MMF-u, dok je guverner Srbije u SB Dinkić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.