Pentagon: Modernizacija vojske Kine

Izvor: B92, 24.Avg.2011, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon: Modernizacija vojske Kine

Vašington -- Kina je, posle razvoja novog stelt aviona i nosača aviona, na putu da do 2020. stvori modernu, regionalno fokusiranu vojsku, navodi se u izveštaju Pentagona.

Kina je prošle godine izvela i rekordan broj lansiranja u svemir.

U izveštaju se navodi da je Peking prevazišao jazove u tehnološkom razvoju i da ubrzano modernizuje vojnu opremu, sa eventualnim ciljem da spreči moguću američku intervenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sukobu s Tajvanom.

Izveštaj Pentagona takođe upozorava da se vojni uticaj Kine može protegnuti do zapada Tihog okeana kako bi se sprečile kretnje američkih snaga i njihovih saveznika.

Pentagon navodi da novi stelt borbeni avion zajedno s raketama velikog dometa može omogućiti Kini da napada regionalne vazdušne baze i druga postrojenja.

"Kina modernizuje svoj nuklearni arsenal" i ima novo oružje sposobno da ozbebedi sopstvenu bezbednost, navodi se u izveštaju i dodaje da to poboljšanje naoružanja ima za cilj da se "obezbedi sposobnost oružja za razuveravanje Kine" u odnosu na stalni napredak SAD i u manjoj meri Rusije.

Kina se zalaže za politiku nekorišćenja atomskog oružja i da bi ga koristila samo u slučaju odbrane, odnosno nuklearne agresiju na zemlju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pentagon: Kina na putu da do 2020. stvori modernu vojsku

Izvor: Blic, 25.Avg.2011, 00:30

VAŠINGTON - Kina je posle razvoja novog stelt aviona i nosača aviona, kao i rekordnog broja lansiranja u svemir prošle godine, na putu da do 2020. godine stvori modernu, regionalno fokusiranu vojsku, navodi se u izveštaju Pentagona. ..U juče objavljenom izveštaju navodi se da je Peking prevazišao...

Nastavak na Blic...

SAD: Kina stvara modernu vojsku

Izvor: B92, 25.Avg.2011

Vašington -- Kina je na putu da postigne cilj da do 2020. godine stvori modernu regionalno fokusiranu vojsku, navodi se u izveštaju Pentagona...Iz Pentagona upozoravaju da bi kineska vojna ekspanzija mogla da izazove nove napetosti i isprovocira opasne nesporazume...Brzina i obim investiranja u vojsku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.