Palmer: Sad je prilika za Srbe i Albance

Izvor: Mondo, 19.Okt.2018, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmer: Sad je prilika za Srbe i Albance

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer rekao je danas u Beogradu da Vašington poziva Beograd i Prištinu da "uvide istorijsku priliku" i postignu sporazum u kom bi "obe strane bile pobednice".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Ako je neko pobednik a neko gubitnik, onda niko ne pobeđuje", rekao je Palmer u obraćanju Beogradskom bezbednosnom forumu na temu "Jačanje zamajca na Balkanu".

Prema njegovim rečima, SAD ne guraju i ne zalažu se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za bilo koji određeni rezultat dijaloga Beograda i Prištine.

Skot: Crvenih linija nema, Vučić: Poštujemo, ali... "Prespa" nema alternativu, a u BiH sve korumpirani

Govoreći o Makedoniji, Palmer je rekao da ako Skoplje želi u EU i NATO sporazum iz Prespe nema alternativu i pozvao makedonske političke lidere da prevaziđu partijsku politiku u korist evropske budućnosti. Palmer je takođe izrazio podršku i posvećenost SAD teritorijalnom integritetu BiH, rekavši da su najveći problem te zemlje "korumpirani političari koji koriste nacionalističku retoriku da bi stvarali podele".

"Mi ohrabrujemo strane da pronađu put napred i nađu trajno i održivo rešenje koje će obe strane prihvatiti", naveo je on visoki američki diplomata.

On je naveo da su SAD spremne da slušaju i pomognu ali da ne može da govori o detaljima, pre svega u vezi eventualne razmene teritorija, jer nije iznet nijedan plan.

Kako je rekao, SAD razumeju zabrinutost zbog mogućnosti da razmena teritorija izazove krizu na drugim mestima u regionu, ali je dodao da je nerešeni sukob, zamrznuti konflikt "takođe rizik po regionalnu stabilnost".

Palmer je naveo da i Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost ali da im je na tom putu potrebna pomoć.

On je i ponovio podršku SAD evropskim aspiracijama zapadnobalkanskih država.

"SAD žele da pomognu svima. Jači Zapadni Balkan znači jaču Evropu i jače transatlantsko partnerstvo", rekao je Palmer.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.