Pakistanska vojska ubila 35 talibana

Izvor: RTS, 06.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakistanska vojska ubila 35 talibana

U oblasti Svat pakistanska vojska ubila 35 talibana. Akcija talibanske vojske nije ofanziva, izjavio general Abas. Širenje uticaja talibana u Pakistanu izazvalo uzbunu u zemlji i svetu i biće centar razgovara američkog predsednika sa predstavnicima Avganistana i Pakistana u Vašingtonu.

Pakistanska vojska saopštila je da je u oblasti Svat na severozapadu zemlje ubila 35 talibana u najžešćim sukobima sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekstremistima od potpisivanja sporazuma o prekidu vatre sredinom februara.

Portparol pakistanske vojske general Athar Abas potvrdio je da je 35 talibana ubijeno ali nije želeo da akciju vojske u toj oblasti okarakteriše kao ofanzivu, već je rekao da se radi o odgovoru na talibanski napad na vojsku i na zgrade vlade.

Širenje uticaja talibana u Pakistanu, koji ima nuklearno oružje, izazvalo je uzbunu u zemlji i u svetu i biće u centru razgovora američkog predsednika Baraka Obame sa predsednicima Avganistana i Pakistana danas u Vašingtonu.

Pakistanska vlada kaže da bi talibani trebalo da polože oružje u skladu sa sporazumom prema kome je talibanima dozvoljeno da uvedu šarijatsko pravo u dolini reke Svat.

Nešto ranije vojska je saopštila da je ubijeno 27 ekstremističkih boraca vezanih za Al Kaidu u susednoj oblasti Buner u kojoj vojska vodi ofanzivu već devet dana. Buner se nalazi odmah pored doline Svat u kojoj talibani drže vlast.

Preko 4.000 ljudi pobegli su iz mesta Mignora, glavnog grada oblasti Svat, gde se vode borbe između talibana i vojske.

SAD su upozorile vlasti u Islamabadu da bi njihov neuspeh u borbi protiv širenja talibanskog ekstremizma mogao negativno da se odraži na američko-pakistanske odnose.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.