Pacoli za ukidanje taksi! Mora zbog SAD

Izvor: Mondo, 16.Jan.2019, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacoli za ukidanje taksi! Mora zbog SAD

Kosovski vicepremijer i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je, komentarišući zahteve Vašingtona da se ukine dodatne taksa na robu iz centralne Srbije i BiH, da "Kosovo ne može da odbije zahtev SAD".

RTK2 na srpskom jeziku prenosi da je Pacoli u emisiji albanskog servisa RTK poručio da će "razgovarati sa premijerom Ramušom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Haradinajem o mogućnosti pozitivnog odgovora za SAD".

Navodi se da se Pacoli, "govoreći o kosovskoj diplomatiji, požalio da je njegov rad otežan zbog nejedinstva državnih zvaničnika" i kazao da "različiti stavovi predsednika i premijera o dijalogu sa Srbijom stvaraju nejasnoće".

Prema Pacolijevim rečima, "u razgovoru sa Srbijom, Kosovo može da napravi izvesne kompromise, koji će se desiti u okviru demarkacije sa Srbijom".

Haradinaj: Ni do 2022. nećemo ukinuti takse

Navodi se da je Pacoli takođe rekao da se "nada da će se opozicija pridružiti pregovaračkom timu".

Predsednik kosovske privredne komore, Agim Šahini, kaže da je delimično ukidanje stopostotno uvećane takse na robu iz Srbije, koja se zatekla u skladištima na dan donošenja te mere, doneta na njihov predlog, što je, kaže, dobro jer je većina bila kvarljiva.

"U tom trenutku na carini je bilo robe u vrednosti više od miliona evra. Mi smo zahtevali od vlade i premijera da se sva ta roba oslobodi takse i pusti u slobodnu prodaju. To je učinjeno, što je dobro, jer je reč o kvarljivoj robi zbog čega bi gubici bili još veći i na jednoj i na drugoj strani", rekao je Šahini za RTK2.

SAD prete Prištini: SANKCIJE ako ne ukinu takse!?

Reagujući na zahtev Stejt departmenta da Priština odmah ukine takse na robu iz Srbije i BIH, Šahini kaže da je u ovom trenutku najbitnije da, kako je kazao, "i jedna i druga strana razgovaraju i dođu do prihvatljivog rešenja".

"Mislim da i srpska i kosovska strana treba da sednu i razgovaraju, ali ne samo reda radi, već da reše problem. Neka se ugledaju na Evropu i slede primer Nemačke i Francuske koje su godinama ratovale, imale velike žrtve, a sada rade bez bilo kakvih problema i prepreka", naglasio je Šahini.

Inače, u kosovskoj privrednoj komori je registrovano 13.000 preduzeća, od kojih veći deo svoje proizvodnje izvozi u zemlje okruženja.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Pacoli: Kosovo ne može da odbije zahtev SAD

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jan.2019

Kosovski vicepremijer i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je, komentarišući zahteve Vašingtona da se ukinu dodatne takse na robu iz centralne Srbije i BiH, da "Kosovo ne može da odbije zahtev SAD"...RTK2 na srpskom jeziku prenosi da je Pacoli u emisiji albanskog servisa RTK poručio...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.