Oslobođen napadač na predsednika Regana

Izvor: VOA, 10.Sep.2016, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođen napadač na predsednika Regana

Napadač na predsednika Ronalda Regana pre 35 godina, Džon Hinkli pušten je danas iz mentalne bolnice u Vašingtonu, nakon što je federalni sudija u julu doneo odluku da Hikli više ne predstavlja opasnost za sebe i okolinu. On će živeti sa svojim majkom u Vilijamsburgu u Virdžiniji, udaljenom oko 250 kilometara od američke prestonice, pod određenim uslovima. Oslobađanje 61-godišnjeg Hinklija usledilo je posle više godina rehabilitacije u bolnici Sent Elizabet u kojoj je živeo trideset godina nakon što je proglašeno da nije kriv zbog stanja rastrojenosti u kojem je bio kada je pucao na predsednika Regana i još tri osobe. Hinkli je počeo da prati Regana nakon čega je pucao na njega, tadašnjeg sekretara za informacije Džejmsa Brejdija, jednog agenta američke tajne službe i jednog policajca 1981. godine ispred hotela u Vašingtonu. Brejdi je umro 2014. godine, a predsednik Regan i druga dvojica oporavili su se od povreda.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

OSLOBOĐEN ATENTATOR NA REGANA: Proveo skoro 30 godina u psihijatrijskoj bolnici

Izvor: Kurir, 10.Sep.2016

...Sud je u julu doneo odluku o njegovom oslobadjanju koja će biti sprovedena pod strogim nadzorom, te će Hinkli u prvih godinu dana morati da živi kod svoje majke, nakon čega će, uz dozvolu lekara, pod pratnjom biti premešten na drugu lokaciju..Hinkli koji danas ima 61 godinu, pucao je na Regana...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.