Izvor: B92, 25.Apr.2012, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Meninga na snazi

Vašington -- Sudija vojnog suda odbila je da odbaci optužbe protiv vojnika Bredlija Meninga, optuženog za najveće odavanje državnih tajni u istoriji SAD.

Sudija Deniz Lind, pukovnik u vojsci, odbila je zahtev odbrane vojnika Bredlija Meninga, optuženog da je poslao stotine hiljada osetljivih dokumenata vebsajtu Vikiliks, specijalizovanom za otkrivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tajni.

Odbrana je, na pretpretresnom ročištu u vojnoj bazi Fort Mid blizu Vašingtona, podnela odvojeni zahtev u kome se traži odbacivanje najteže optužbe - pomaganje neprijatelju, za koju je maksimalna kazna doživotni zatvor.

Sudija Lind je presudila da nije bilo "greške" u istrazi vojnih istražitelja, kao i da oni nisu prekršili obavezu da dele važne informacije sa odbranom.

Mening, 24, optužen je pred vojnim sudom za to da je neovlašćeno skidao dokumenta, diplomatske depeše i video snimke sa vladinih kompjutera i slao ih sajtu Vikiliks. Tada je radio kao obaveštajni analitičar u Bagdadu, a zvaničnici kažu da je kopirao poverljive materijale sa vladinih kompjutera krajem 2009. i početkom 2010. godine.

U materijalu koji je Vikiliks objavio nalazi se i video snimak napada iz kabine helikoptera "apači" američkih snaga kada je ubijeno više civila, uključujući i novinara Rojtersa i njegovog vozača. Američka vlada je saopštila da su civili stradali greškom.

Mening je u pritvoru od kada je otpužen u maju 2010. godine.

Sudija je okvirno odredila da će suđenje da se održi od 21. septembra do 12. oktobra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.