Nova pravila za kreme za sunčanje

Izvor: TvojPortal.com, 17.Jun.2011, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pravila za kreme za sunčanje

17.06.2011  Izvor: www.bizlife.rs
Vašington - Proizvođači krema za sunčanje koji tvrde da njihovi proizvodi štite od dobijanja raka kože moraće, prema novim pravilima američke države, da obezbede da njihovi proizvodi štite od ultraviolentnih A i B zraka i da najmanji faktor zaštite bude 15.


Dugoočekivane promene u FDA (Food and Drug Administration) desile su se zbog želje da potrošači >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << dobiju više informacija o tome kako da se pravilno zaštite od raka i ranog starenja kože, kao i kako da spreče opekotine.
Opekotine su uglavnom uzrokovane delovanjem UVB radijacije, dok i UVB i UVA radijacija doprinose nastanku raka kože ali i preranom starenju.
“Ustanovili smo standard za SAD,” kaže dr Dženet Vudkok.
Nova pravila osiguravaju da sve kreme na tržištu koje tvrde da štite od svih opasnosti od sunca, prođu kroz standardizovane testove za UVA i UVB zaštitu. A spektar te zaštite mora odgovarati faktoru koji je napisan na pakovanju.
Kreme koje prođu testove po prvi put na pakovanju mogu napisati: “Ako se koristi prema uputstvu ovaj proizvod smanjuje rizik od dobijanja raka kože i preranog starenja.”
Mere zaštite uključuju i nošenje odgovarajuće odeće i ostajanje u hladovini kad god je to moguće.
Promene će uticati na mnoge proizvođače zaštitnih krema uključujući i neke vrlo poznate kompanije poput: Merck & Co Inc, proizvođača Koperton brenda, Johnson & Johnson, proizvođača Neutrogene i Energizer Holdings, proizvođača Banana Bouta i Havai Tropik brendova.
Termin “vodootporna” se više neće koristiti
FDA takođe izveštava da će se termini “blokator sunca” (sunblock) i “vodootporna” (waterproof) izbaciti iz upotrebe jer su nejasni. Umesto njih biće dozvoljeno korišćenje termina “water resistant” i biće jasno označeno koliko nam jedno mazanje kreme dopušta da budemo u vodi.
Dr Vudkok kaže da će potrošaći videti novine na pakovanjima najkasnije na leto naredne godine iako se očekuje da će proizvođači mnogo ranije krenuti da rade na izmenama.
Kao dodatak na sva nova pravila FDA predložiće proizvođačima da ne stavljaju oznake da je faktor iznad 50, jer on ne pruža značajniju zaštitu u odnosu na faktor 50.
FDA namerava i da proveri da li proizvodi sa pumpicom pružaju odgovarajuću zaštitu i da li udisanje krema može imati neke štetne posledice. Ovakve kreme se često koriste na deci jer se lakše namazuju. Dr Vudkok savetuje da deca zadržavaju dah dok ih roditelji mažu kremama u spreju, dok ne stignu rezultati o njihovoj štetnosti.
*izvor: www.b92.net

zdravljekrema za sunčanjeNova pravila

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.