Netanjahu o Iranu: Izrael ne može dugo da čeka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2012, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu o Iranu: Izrael ne može dugo da čeka

TEL AVIV, VAŠINGTON -

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je na konferenciji proizraelskog lobija, Američko izraelskog komiteta za javne poslove - AIPAC u Vašingtonu, da ističe vreme za zaustavljanje razvoja iranskog nuklearnog programa.

On je sinoć pozvao međunarodnu zajednicu da prizna činjenicu da Iran razvija nuklearno oružje, preneli su danas izraelski mediji.

"Začuđujuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da neki ljudi odbijaju da priznaju da je cilj Irana da razvije nuklearno oružje. Vidite, Iran tvrdi da obogaćuje uranijum da razvije medicinska istraživanja. Da, baš", kazao je Natanijahu.

"Ako izgleda kao patka, hoda kao patka i gače kao patka, šta je onda to? Tačno, to je patka. Ali ta patka je nuklearna patka i vreme je da svet počne da zove patku patkom", kazao je Netanijahu, ponovivši poziciju da Izrael ima pravo da se brani.

On je dodao da su "sve opcije na stolu", sem opcije da se Iranu dozvoli da nastavi svoj program pod nadzorom, naglasivši da se nikada neće kockati sa bezbednošću Izraela.

Govoreći pred 13.000 delegata, izraelski premijer je ponovio da je Izrael odlučan da spreči Iran da ima nuklearno oružje.

"Na nesreću iranski nuklearni program nastavlja da maršira napred", rekao je on dodavši: "Izrael je čekao da diplomatija deluje. Čekali smo da sankcije deluju. Niko od nas ne može priuštiti da čeka mnogo duže".

"Kao premijer Izraela neću dozvoliti da moj narod živi u senci uništenja. Jevrejska država neće dozvoliti onima koji teže uništenju da postignu taj cilj. Nuklearno naoružan Iran mora biti zaustavljen", poručio je Netanjahu.

On je uporedio argumente protiv napada na Iran s argumentima protiv bombardovanja logora smrti Aušvic, odbacivši sugestije da bi cena bila previsoka, jer bi izazvala iransku odmazdu.

Netanijahu je pokazao kopiju pisma iz 1944. godine američkog ratnog odeljenja u kome se odbija preklinjanje jevrejskih lidera da se bombarduje Aušvic, jer bi to bilo neefikasno i moglo bi da izazove još veću odmazdu Nemaca.

"Moji prijatelji, 2012. nije 1944. Danas mi imamo svoju državu i svrha jevrejske je da brani jevrejske živote i obezbedi jevrejsku budućnost", zaključio je Netanjahu.

Izraelski premijer se prethodno sastao s američkim predsednikom Barakom Obamom u Beloj kući, kome je rekao da Izrael nije još doneo nikakvu odluku da napadne Iran. Izvori na koje se poziva izraelska štampa rekli su posle sastanka dvojice lidera da je dogovoreno pojačanje saradnje u odnosu na Iran.

Obama je istakao da su veze između dve zemlje nesalomive, izrazivši uverenje SAD da još postoji mogućnost za diplomatsko rešenje, ali da će SAD razmotriti "sve opcije".

"Znam da i premijer i ja više volimo da se to reši diplomatski. Razumemo cenu svake vojne akcije", kazao je Obama. Netanjahu je ponovo istakao da Izrael zadržava pravo da se brani i da jevrejska država mora ostati "gospodar svoje sudbine".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izrael požuruje napad na Iran

Izvor: Radio 021, 06.Mar.2012

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je na konferenciji proizraelskog lobija, Američko izraelskog komiteta za javne poslove - AIPAC u Vašingtonu, da ističe vreme za zaustavljanje razvoja iranskog nuklearnog programa.

Nastavak na Radio 021...

Nastavak pregovora sa Iranom?

Izvor: VOA, 06.Mar.2012

Šest svetskih sila ponudile su Iranu nastavak pregovora o kontroverznom nuklearnom programu za koji zapad sumnja da ima vojnu namenu

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.