Nemci ne štede na kućnim ljubimcima

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Avg.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci ne štede na kućnim ljubimcima

BON - Proizvodnja svega i svačega za kućne ljubimce, od hrane do naočara, beleži rast i u vreme krize. Svetsko tržište predmeta za kućne ljubimce se procenjuje na iznos koji uveliko premašuje budžete nekih država - 57 milijardi dolara, preneo je Dojče vele.

Erik Asadurijan iz Instituta Vorldvoč u Vašingtonu ukazuje da bi taj novac bio dovoljan da se prepolovi glad u svetu. Nema tog industrijskog sektora koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je toliko rastao čak i u godinama krize.

Nemačka nipošto nije izuzetak u ovom trendu i poneki podatak mora da zaboli baš svakoga, bez obzira na to koliko bio naklonjen životinjama.

Tu nije samo reč o modnim revijama za pse, korpama od plemenitih metala ukrašenih kristalima Svarovski, psećim naočarima za sunce čuvenih proizvođača, već i hotelima ili čak aviokompanijama za kućne ljubimce.

Naime, 2009. godine su u Nemačkoj vlasnici oko 23 miliona kućnih ljubimaca potrošili na njihovu hranu oko 2,7 milijardi evra. Te godine je u ovoj zemlji na hranu za bebe potrošena jedva četvrtina te sume! Činjenica je da je u međuvremenu potrebna površina jednog Novog Zelanda samo da bi se prehranili psi, izračunao je američki kritičar u svojoj knjizi.

Nemački nutricionista Hans-Urlih Grim ukazuje da će retko koje domaćinstvo biti spremno da plati više od četiri evra za svoje ćureće pečenje, koliko košta ekskluzivna porcija "svečanog obroka" za pse, kako reklamira jedan proizvođač.

Hrana za kućne ljubimce je ubedljivo na prvom mestu proizvoda na kojima zarađuju proizvođači. Samo njih četiri - "Proktor en Gembl", "Mars", "Nestle" i "Kolgejt-Palmoliv" drže 80 odsto čitavog svetskog tržišta. A kada se postavi pitanje ko im je važniji - ljudi ili životinje, tu nema ni najmanje dileme.

Tako američki proizvođač "Mars" u Nemačkoj prodaje svoje čokoladice u vrednosti od 500 miliona evra, a svoju hrane za životinje (Viskas, Pedigre) za 724 miliona evra.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.