Neće biti palestinske državnosti posle rata

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 17:30

"Neće biti palestinske državnosti posle rata"

Vladi Izraela odbacila je uspostavljanje palestinske državnosti nakon izveštaja "Vašington posta" da SAD radi na planovima za stvaranje palestinske države.

"Ni na koji način nećemo pristati na ovaj plan, koji kaže da Palestinci zaslužuju nagradu za užasan masakr koji su izvršili nad nama: palestinsku državu sa Jerusalimom kao glavnim gradom", rekao je ministar finansija Bezalel Smotrič, preneo je Rojters.

On je istakao da palestinska država predstavlja egzistencijalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretnju državi Izrael, što je, kako kaže, dokazano 7. oktobra i dodao da će zahtevati da bezbednosni kabinet, koji će se sastati kasnije danas, zauzme jasan stav protiv palestinske državnosti.

"Vašington post" je danas objavio da SAD rade sa pojedinim arapskim zemljama, uključujući Egipat, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju, sa kojima Izrael dugo pokušava da uspostavi diplomatske odnose, na posleratnom planu za region koji bi uključivao čvrst vremenski okvir za uspostavljanje palestinske države.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je svaka politička inicijativa koja ne započinje sa palestinskom državom kao punopravnim članom Ujedinjenih nacija "osuđena na neuspeh".

Isti stav ponovili su i ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir, ministar za pitanja dijaspore Amhaj Šikli, ministar obrazovanja Joav Kiš i poslanik Matan Kahana, član Partije nacionalnog jedinstva, koju predvodi glavni protivnik izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Beni Ganc.

"Ovo je katastrofa, nagraditi Palestince nakon 7. oktobra uspostavljanjem države", rekao je Šikli iz Netanjahuove partije Likud za Vojni radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.