Nastići ponovo sa svojom decom

Izvor: Politika, 15.Feb.2011, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastići ponovo sa svojom decom

VAŠINGTON - Vuku i Verici Nastić, srpskim državljanima iz Kalifornije, danas je vraćeno njihovo dvoje dece, nad kojima su im američke vlasti oduzele starateljstvo pre osam meseci, pošto je Agencija za brigu o deci odustala od optužbi za zlostavljanje.

„Znali smo da imamo veliku podršku javnosti u Srbiji i medija i diplomatije. Svima smo zahvalni”, izjavio je Tanjugu Vuk Nastić.

Bračnom paru Nastić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << američka agencija je 8. juna prošle godine oduzela starateljstvo nad decom nakon što su u službenom laptopu oca pronađene fotografije nage dece. Na početku glavnog pretresa, predstavnici agencije su izjavili da odustaju od tužbe i sud se složio da decu odmah treba vratiti roditeljima.

Predstavnici agencije izjavili su da su pregledali sve slike, da su shvatili da je te snimke načinilo dete.

Vuk Nastić je dodao da se deca, osmogodišnji Damjan i šestogodišnja Nastasja, osećaju dobro i da su bila smeštena kod dobre hraniteljske porodice.

Prema njegovim rečima, i advokati su iznenađeni ovakvim ishodom, jer je danas trebalo da počne glavni pretres, a pojavili su se i svedoci tužbe.

Na pitanje da li planiraju da tuže i traže odštetu od države Kalifornije, Vuk Nastić je odgovorio da u ovom trenutku ne planiraju ništa, jer im je najvažnije da su deca, posle osam meseci i šest dana, ponovo sa njima.

On je, ipak, dodao da su tokom tog vremena imali puno troškova, pa će o svemu razmisliti.

----------------------------------------------------------------

Konzul Nikitović: Pobeda pravde i uspeh Srbije

VAŠINGTON - Odluka suda u kalifornijskom gradu Stoktonu da Vuku i Verici Nastić vrati njihovu decu, nad kojom su im američke vlasti oduzele starateljstvo, predstavlja pobedu pravde i uspeh srpskih vlasti koje su stale iza roditelja i podržale svoje državljane u njihovom pravednom zahtevu, izjavio je generalni konzul Srbije u Čikagu Desko Nikitović.

„Napori konzulata i srpske diplomatije pokazali su se potpuno opravdanim, roditelji su bili potpuno nevini. Ovo je srećan dan”, rekao je Nikitović kasno sinoć Tanjugu.

On je dodao da tužilaštvo nije imalo nikakav dokaz protiv Nastića i preneo da je sudija u sudnici rekao da ne bi, da je znao ono što sada zna, Agenciji za brigu o deci nikada dozvolio da oduzme decu roditeljima.

Bračnom paru Nastić američka agencija je 8. juna prošle godine oduzela starateljstvo nad decom, optuživši ih za zlostavljanje.

Na početku glavnog pretresa, predstavnici agencije su izjavili da odustaju od tužbe i sud se složio da decu odmah treba vratiti roditeljima.

Nikitović je ocenio da se tu radilo o nedvosmislenom zlostavljanju nevine porodice, zbog čega je zatražena istragu kod zvaničnih američkih organa, zbog zloupotrebe ovlašćenja i službenog položaja.

Prema njegovim rečima, ovim se još jednom pokazuje da država Srbija brine o svojim građanima u inostranstvu.

„Ovakav ishod je uspeh za sve nas u diplomatiji i za naše vlasti, koje su podržale porodicu Nastić i pomogle im”, istakao je Nikitović.

Predsednik Srbije Boris Tadić je u januaru od srpskog Ministarstva spoljnih poslova zatražio da se slučaj porodice Nastić sa konzularnog podigne na najviši diplomatski nivo.

Vlada Srbije je, zatim, na predlog Ministarstva pravde, odlučila da se porodici Nastić na ime naknade troškova zastupanja u sudskim postupcima pred sudovima SAD u vezi oduzimanja starateljstva nad njihovom decom uplati 20.000 dolara. 

Tanjug

objavljeno: 15.02.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.