NSA: Da li je Tito bio Jugosloven?

Izvor: Večernje novosti, 19.Avg.2013, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSA: Da li je Tito bio Jugosloven?

VAŠINGTON - Nekadšnji jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito verovatno nije bio pravi Josip Broz rođen 1892. godine, već mlađa osoba, navodi se u dokumentu američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), sa koga je nedavno skinuta oznaka tajnosti. U analizi NSA, izvršena je fonetska analiza jezika kojim je Broz govorio, uz ocenu da se on služio srpsko-hrvatskim jezikom, ali uz strani akcenat. Takođe, američka špijunska >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << služba ocenjuje i da je ličnost koja je nosila ime Josip Broz i bila predsednik Jugoslavije, verovatno, bila mnogo mlađa osoba od Broza rođenog 1892. godine. "Ono što je još važnije, jeste da Titovo nejugoslovenskog poreklo može da objasni njegovu nepristrasnost i uspeh u vođenju različitih etničkih grupa u Jugoslaviji. Ostaje da se vidi da li će oni koji će doći posle njega, to raditi sa istim uspehom", navodi se u analizi NSA s kraja sedamdesetih godina prošlog veka.NSA ocenjuje da bi, prema analizi njenih stručnjaka za jezike, Titov maternji jezik mogao da bude ruski ili poljski, dajući primer da se u srpsko-hrvatskom jeziku samoglasnik "i" izgovara posle mekih i tvrdnih suglasnika, dok je Tito, kao što bi to Rusi ili Poljaci to činili sa umekšanim "n".

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

NSA: Tito je bio Rus ili Poljak

Izvor: Politika, 19.Avg.2013

Uvidom u faksimil originalnog dokumenta američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), koja je analizirala govor Josipa Broza Tita iz 1977. godine kako bi potkrepila spekulaciju da „Srpskohrvatski nije bio Titov maternji jezik” (kao što je „Politika” juče objavila), vidi se da se američka...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.