NASA: život na Zemlji kakav ne poznajemo

Izvor: Politika, 03.Dec.2010, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA: život na Zemlji kakav ne poznajemo

VAŠINGTON – Istraživači Američke svemirske agencije - NASA otkrili su u jednom jezeru u Kaliforniji novi oblik života na Zemlji - bakteriju koja koristi arsen kao jednu od hranljivih materija.

Danima se špekulisalo da je NASA pronašla novi oblik vanzemaljskog života, pa je otkrivanje neobičnog mikroba zvučalo malo razočaravajuće.

Ipak, novootkriveni mikrob važan je jer pokazuje da je život moguć van elemenata koji su smatrani osnovnim. To otkriće je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako se objašnjava, proširilo spektar za nalaženje novih oblika života na Zemlji i, najverovatnije, izvan nje.

Jezero Mono jedno je od najzagađenijih životnih okruženja na Zamlji: sadrži veoma visoku prirodnu koncentraciju smrtonosnog otrova arsena. Otkriće stručnjaka NASA pokazuje da ne samo da organizam može da preživi takvu sredinu, već i da se u njoj razvija.

To jezero ima ph faktor 10, skoro kao razređivač, a istraživački tim je uspeo da uzgoji mikrobe u blatu tog jezera.

Arsen se u tim mikrobima ponašao kao fosfor i delimično se ugradio u DNK.

Otkriveni organizam preživljava pošto poseduje dvojnu sposobnost - da raste uz pomoć fosfora, ali i uz pomoć arsena.

„To ga čini veoma neobičnim, iako nije daleko od oblika pravog vanzemaljskog života”, rekao je Pol Dejvis sa Univerziteta u Arizoni i koautor izveštaja koji se u četvrtak pojavio u onlajn izdanju časopisa „Sajens”.

Kada je konferencija za novinare iz sedišta NASA u Vašingtonu najavljena, u medijima je pokrenut talas nagađanja da je sonda Američke svemirske agencije, koja se nedavno vratila iz tajne misije, pronašla dokaze da nismo sami u svermiru.

I sama najava konferencije podgrejala je te priče - pošto je navedeno da je reč o otkriću vezanom za polje astrobiologije i da se tiče vanzemaljskog života.

objavljeno: 03.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.