MMF odobrio Srbiji 373 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Dec.2010, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF odobrio Srbiji 373 miliona evra

VAŠINGTON -

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je završio šestu reviziju aranžmana, koja Srbiji omogućava da odmah povuče oko 373 miliona evra.

Sa tim iznosom, povučena sredstava u skladu sa stend-baj aranžmanom MMF-a sa Srbijom povećaće se na oko 1,9 milijardi evra.

Prvobitni 15-mesečni stend-baj aranžman Srbiji odobren je u januaru 2009. godine, u iznosu od 409,5 miliona evra, a u maju prošle godine produžen je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << još godinu dana i uvećan na oko tri milijarde evra, radi podrške vladinom ekonomskom programu, u vreme kada je uticaj svetske ekonomske krize bio jači od očekivanog.

Predsedavajući sastankom Džon Lipski izjavio je sinoć da su vlasti Srbije uglavnom na zadovoljavajući način primenile MMF-ov program podrške, kao i da je obnova usmerena ka izvozu dobila zamah.

"Nastavak budnosti biće od ključnog značaja, pošto su se rizici makroekonomske stabilnosti povećali, uključujući porast inflacije, nastavak trgovinskog deficita kao i potencijalna prelivanja rizika iz regiona," dodao je on nakon rasprave.

"Vlasti su na odgovarajući način pooštrile monetarnu politiku, na liniji borbe protiv inflacije. Sa rizikom inflacije koja i dalje naginje rastu, vlasti treba da nastave da koriste sva raspoloživa sredstva da bi suzbile inflaciona očekivanja i vrate je na liniju tolerancije Nacionalne banke Srbije", istakao je Lipski.

On je konstatovao da je fiskalna politika ostala na liniji tog programa, a da je deficit budžeta za 2011. u skladu sa novim okvirom fiskalne odgovornosti.

"Biće potrebni odlučni napori da bi se postigli fiskalni ciljevi za 2011.godinu, uzevši u obzir rastuće pritiske za veće trošenje", istakao je Lipski.

On je ocenio da je tekuća reforma penzionog sistema korak u ispravnom pravcu i dodao da će reforme biti potrebne da bi se obezbedila održivost penzionog sistema. Lipski je, takođe, pohvalio bankarski sektor Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.