Laži opasne po zdravlje

Izvor: Press, 14.Avg.2018, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Laži opasne po zdravlje

Stalne laži mogle bi da budu opasne po zdravlje, pokazali su rezultati istraživanja predstavljenog na godišnjoj konvenciji Američkog psihološkog udruženja u Vašingtonu.
Foto.tanjug
Istraživanje su sproveli istraživači s univerziteta "Notr-Dam" (Indijana) na oko 100 osoba starosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << od 18 do 71 godine, preneli su francuski mediji.Učesnici u istraživanju su bili podeljeni u dve grupe.
Osobe iz prve grupe morale su da prekinu sa lažima, ali im je i dozvoljeno da izbegavaju pitanja, zadrže tajne za sebe i izbegnu da kažu istinu tokom 10 sedmica istraživanja.Druga (kontrolna) grupa nije dobila nikakva posebna uputstva.
Na kraju svake sedmice su ispitivane činjenice i postupci vezani za učesnike u istraživanju preko detektora laži, a njihovo fizičko i mentalno zdravlje je procenjivano preko raznih upitnika.Nakon 10 sedmica istraživanja, stručnjaci su registrovali da je u prvoj grupi, bez "lažljivaca", bilo bolje mentalno i fizičko zdravlje nego u drugoj grupi.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.