Kosovu ponuđeno članstvo u MMF-u

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 09.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovu ponuđeno članstvo u MMF-u

Vašington, Priština -- Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda potvrdio je u petak glasanje svog Odbora guvernera da se Kosovo primi u članstvo te svetske finansijske intitucije.

Prema saopštenju objavljenom na sajtu MMF-a, Kosovo će postati član MMF-a kada ovlašćeni predstavnik Kosova potpiše u Vašingtonu Odredbe sporazuma. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Pre nego što potpiše Odredbe sporazuma, Kosovo mora formalno da prihvati, u skladu sa svojim sopstvenim zakonima, Odredbe sporazuma i sve uslove koje traži Odbor guvernera, kao i da potvrdi da je preduzelo sve korake koji će omogućiti Kosovu da izvrši sve svoje obaveze u skladu sa ta dva dokumenta.

Predložena kvota za Kosovo je 59 miliona SDR (specijalnih prava vučenja), tj. 88,64 miliona američkih dolara.

MMF je do sada imao 185 članica sa ukupnim kvotama od 217,4 milijardi SDR ili 326,6 milijardi dolara.

Odbor direktora MMF-a je završio u utorak uveče izjašnjavanje o zahtevu Kosova za prijem u MMF. Rezultati tog glasanja nisu objavljeni na sajtu MMF-a.

Inače, da bi se neka država kvalifikovala za članstvo u MMF-u, prema Statutu te finansijske institucije, potrebno je da ispuni tri uslova - mora biti međunarodno priznata država, da kontroliše spoljne poslove i da bude spremna i sposobna da izvršava obaveze koje proističu iz Statuta Fonda.

MMF u svojim ispitivanjima i odlukama nema obavezu da se rukovodi odlukama UN-a ili drugih međunarodnih organizacija, a dosadašnja praksa pokazala je da je u nadležnosti MMF-a da o prijemu u članstvo odluči na osnovu sopstvenih nalaza o tome da li podnosilac zahteva ispunjava određene uslove ili ne.

Formalnoj proceduri za učlanjenje prethodi razmatranje ispunjenosti uslova za članstvo, a posle sprovođenja procedure koja, na primer, podrazumeva podnošenja zahteva i određivanje iznosa kvote, Odbor guvernera MMF može usvojiti rezoluciju o članstvu države u Fondu prostom većinom glasova, uz obezbeđenje kvoruma.

Kvorum sačinjava većina od 185 guvernera iz zemalja članica MMF, a to je najmanje dve trećine od ukupnog broja glasova.

Kosovski zvaničnici zadovoljni

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da celo Kosovo pozdravlja punudu Međunarodnog monetarnog fonda za članstvo u toj međunarodnoj finansijskoj organizaciji.

"Celo Kosovo pozdravlja partnerstvo sa Međunarodnim monetarnim fondom. Zajedno, mi ćemo postići velike rezultate", rekao je Tači.

Kosovo će kao član MMF-a imati "maksimalan pristup globalnoj monetarnoj saradnji. Velike mogućnosti ali i ozbiljne odgovornosti dolaze ovom odlukom", rekao je Tači.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.