Kosačov: Potez SAD provokativan i očito neosnovan

Izvor: Vostok.rs, 01.Sep.2017, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosačov: Potez SAD provokativan i očito neosnovan

Rusija treba da se drži simetričnosti prilikom „razmene diplomatskih ljubaznosti“ sa SAD, prokomentarisao je šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Kontantin Kosačov odluku Vašingtona da zatvori diplomatsku misiju Rusije u San Francusku.

„U slučaju sa ’razmenom diplomatskih ljubaznosti‘ — treba nastaviti sa apsolutnom simetričnošću. Ako službenici našeg Generalnog konzulata u San Francusku budu prinuđeni da se vrate kući — predložiti Amerikancima da povuku isti broj službenika iz svojih predstavništava u Rusiji“, napisao je senator na Fejsbuku.

Druga alternativa, prema njegovim rečima, jeste da ruske diplomate koje su se našle „pod nožem“ budu raspoređene po drugim našim diplomatskim predstavništvima u SAD.

Pored toga, bez odgovora ostaju nedavne oštre američke sankcije, naveo je Kosačov.

„Siguran sam da će odgovor biti potreban. I ponavljam, u tom slučaju on ne mora biti simetričan, ali će biti značajan“, zaključio je senator.

Predsednik Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki ocenio je da je zahtev za zatvaranje Konzulata veoma nepravedan potez i da to znači da SAD objavljuju vrelu fazu diplomatskog rata.

„Zatvaranje jedne strane misije je mnogo ozbiljnije od proterivanja diplomata ili čak nezakonitog oduzimanja diplomatske svojine. Međutim, iako je potez SAD provokativan i očito neosnovan, Rusija ne bi trebalo da pruži simetričan odgovor, već naprotiv, treba da učini sve kako bi održala adekvatan nivo diplomatskih odnosa sa SAD kao preduslov za glavni element globalne stabilnosti“, istakao je Slucki.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.