Ko su bili najuspešniji sisari?

Izvor: B92, 17.Mar.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su bili najuspešniji sisari?

Ustaljeno je mišljenje da su tokom mezozoika sisari bili mala stvorenja koja su jedva preživljavala, ali sada naučnici tvrde da je bar jedna grupa sisara bila drugačija.

Stvorenja nalik na glodare nazvana multituberkulati pojavila su se u poslednjih 20 miliona godina vladavine dinosaurusa i preživeli su dinosauruse koji su izumrli pre 66 miliona godina.

Istraživanje stručnjaka sa Univerziteta u Vašingtonu pokazuje da su ovi sisari dobro živeli zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojim složenim zubima koji su im omogućavali da se hrane cvetajućim biljkama angiospermama koje su bile svuda rasprostranjene.

Pre 170 miliona godina, ovi sisari bili su veličine miša. Angiosperme su počele da se pojavljuju pre 140 miliona godina što je dovelo do toga da ove životinje porastu i dosegnu veličinu dabra.

Posle nestanka dinosaurusa multituberkulati su nastavili da se razvijaju sve dok drugi sisari - mahom primati i glodari - nisu postali konkurencija.

To je dovelo do propasti multituberkulata pre oko 34 miliona godina. Naučnici su ispitali zube multituberkulata čiji su fosilni ostaci sačuvani širom sveta kako bi ispitali razvoj njihovih zuba koji se mejao sa vremenom.

Zavisno od vrste ishrane kod nekih multituberkulata oštri zubi na prednjem delu vilice vremenom su postali manje istaknuti, dok su zadnji zubi postali kompleksniji sa preko 300 brazdi i šiljaka kako bi lakše žvakali biljke.

Kako nestanak dinosaurusa nije uticao na angiosperme, multituberkulati koji su ih jeli nastavili su da napreduju sve do pojave drugih sisara, navodi se u studiji objavljenoj u listu "Priroda".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ko su bili najuspešniji sisari?

Izvor: medio.rs, 17.Mar.2012

Ustaljeno je mišljenje da su tokom mezozoika sisari bili mala stvorenja koja su jedva preživljavala, ali sada naučnici tvrde da je bar jedna grupa sisara bila drugačija.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.