Kineska vojska za jačanje saradnje sa SAD

Izvor: Blic, Tanjug, 26.Okt.2009, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska vojska za jačanje saradnje sa SAD

Zvanični Peking želi da ojača saradnju sa Pentagonom kako bi se umanjila opasnost od izbijanja sukoba u budućnosti, a jačanje kineske vojske ne predstavlja opasnost, istakao je danas u Vašingtonu potpredsednik Centralne vojne komisije Narodnooslobodilačke armije Kine.

"Sada smo posvećeni mirnodopskom razvoju i nećemo pretiti nijednoj drugoj zemlji, a sigurno ne Sjedinjenim Američkim Državama", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Su Kaihu uoči razgovora sa američkim ministrom odbrane Robertom Gejtsom.

Su je rekao da su napredni kineski oružani sistemi, uključujući krstareće i balističke rakete, namenjeni su u potpunosti samoodbrani, a njihova proizvodnja je opravdana s obzirom na veliko prostranstvo koje Kina zauzima i ozbiljnost postojećih izazova, preneo je Rojters.

Ova poseta ima za cilj da podstakne vojni dijalog dveju zemalja, koji je Peking obnovio ove godine pošto ga je prekinuo 2008. u znak protesta zbog toga što su SAD prodale oružje Tajvanu u vrednosti od 6,5 milijardi dolara, navela je britanska agencija.

Su je danas istakao da su se američko-kineski odnosi u domenu odbrane popravili otkako je dužnost američkog predsednika preuzeo Barak Obama i da mogu dalje da jačaju.

On je istakao da vojni odnosi dveju zemalja "predstavlja važan deo sveukupnih bilateralnih odnosa" i da su važni ne samo za strateško poverenje, već i za regionalnu stabilnost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.