Još jedan američki „dron” u rukama Irana

Izvor: Politika, 05.Dec.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan američki „dron” u rukama Irana

Sve veći značaj bespilotnih letelica u obaveštajno-propagandnom ratu Vašingtona i Teherana

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Iranci su se pohvalili da su uspeli da „zarobe” još jednog američkog „letećeg robota” koji ih je špijunirao iz njihovog vazdušnog prostora. U vesti emitovanoj na iranskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << televiziji koju su prikazale i ovdašnje TV mreže, bespilotna letelica je prikazana iznad mape Persijskog zaliva, sa porukom „Zgazićemo Ameriku”, ali bez pojedinosti kada, gde i kako je ovaj „dron” uzapćen.

Amerikanci su međutim opovrgli da je bilo koja njihova letelica u tom području „izgubljena”, što ostavlja mogućnost da su Iranci došli u posed „drona” koji je u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, kojima je prodat isti model („sken igl”) koji proizvodi „Boing”. Reč je o nevelikoj – dugačka je 1,2 metra sa rasponom krila od 3 metra i oko 18 kilograma teška – bespilotnoj letelici iz kategorije „bazičnih”, koja nema tajne tehnologije niti je sposobna za složena izviđanja.

Prvobitno je bila namenjena ribarima za praćenje jata tuna, ali preuređena služi i za naučne i vojne svrhe. U Americi je u upotrebi oko 1.000 komada, a prodate su i saveznicima, uključujući i UAR. Lansira se katapultiranjem praktično sa svakog većeg broda.

Ako se iranska tvrdnja da je reč o američkoj špijunskoj letelici potvrdi tačnom (demanti je u ovakvim situacijama prva reakcija Pentagona), to će biti novi dokaz sve većeg značaja „dronova” u obaveštajno-propagandom ratu između Vašingtona i Teherana.

Tačno pre godinu dana, Iranci su uspeli da na jedan od svojih aerodroma prizemlje jedan „sentinel”, supertajnu bespilotnu letelicu koja je bila u osmatračkoj misiji u iranskom vazdušnom prostoru, pošto je prethodno poletela iz jedne američke baze u Avganistanu. Reč je o „dronu” sa „stelt” tehnologijom koja ga čini nevidljivim (ili, kako pokazuje američko loše iskustvo iz bombardovanja Srbije 1999, kada je iznad Vojvodine oboren jedan njihov „stelt” bombarder, bar teško vidljivim) za protivničke radare.

Iranska protivvazdušna odbrana je prošlog decembra „nevidljivi” dron ne samo registrovala, nego je uspela da sabotira i njegov sistem za satelitsku navigaciju, što je za krajnji ishod imalo da „sentinel” sam sleti na jedan iranski aerodrom, neoštećen. Naravno, Teheran nije udovoljio zahtevima iz Vašingtona da mu se letelica vrati.

Drugi incident se dogodio prošlo meseca, kada je, prema američkim tvrdnjama, u međunarodnom vazdušnom prostoru iransko vazduhoplovstvo pucalo na jedan američki izviđački „dron”, ali nije uspelo da ga pogodi. U Teheranu ovaj napad nije demantovan, ali je opravdan činjenicom da je letelica (tipa „predator”) bila iznad iranske teritorije.

Kako je pre dva dana izneo „Volstrit džornal”, SAD su „značajno povećale” špijuniranje Irana iz Persijskog zaliva, pre svega uz pomoć ovih letelica. Glavni predmet interesovanja je nuklearna centrala u obalskom gradu Baširu, čiji je reaktor koji proizvodi i plutonijum upotrebljiv i za nuklearno oružje, nedavno promenio režim rada.

SAD na svaki način nastoje da zaustave iransko napredovanje ka atomskoj bombi i za to su dosad korišćena sva sredstva osim direktne vojne intervencije. Prema „inventaru” koji je sačinio „Kriščijen sajens monitor”, deo tog neobjavljenog rata su atentat na jednog iranskog nuklearnog naučnika, misteriozne eksplozije u iranskim raketnim i nuklearnim postrojenjima i sajber-diverzije uz pomoć ekstremno kompleksnih kompjuterskih virusa „staksnet” i „flejm”.

Ako se potvrdi da su Iranci došli u posed još jednog američkog „drona”, to će biti dokaz da je Pentagon dosad potcenjivao njihove potencijale za elektronsko ratovanje i iransku sajber-ekspertizu.

M. Mišić

objavljeno: 05.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.