Jamajkanski narko bos Dudus izručen Americi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2010, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jamajkanski narko bos "Dudus" izručen Americi

NJUJORK -

Jamajkanski narko bos Kristofer "Dudus" Kouk izručen je Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je odustao od prava da ospori nalog za izručenje.

Kouk (42), koji je uhapšen pre tri dana u predgrađu Kingstona, prebačen je prošle noći u Njujork.

Narko bos koga u Vašingtonu smatraju odgovornim za mnogobrojna ubistva na Jamajci i u SAD tokom sukoba vezanih za krijumčarenje kokaina 1980-ih, na jučerašnjem saslušanju je izjavio da je siguran >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će se ustanoviti da je nevin, te da će mu biti dozvoljeno da se vrati svojoj porodici.

On je u saopštenju za medije naveo da pristaje na izručenje jer smatra da je to u najboljem interesu njegove porodice i zemlje.

"Dudus" je kazao da je duboko ožalošćen što je prošlog meseca u sukobima njegovih sledbenika i snaga bezbednosti na ulicama Kingstona stradalo 76 osoba.

SAD su zatražile Koukovo izručenje u avgustu 2009, a ukoliko bude osuđen po optužnici koja je protiv njega podignuta u Njujorku, preti mu doživotna zatvorska kazna.

Bi-Bi-Si piše da se sada s nestrpljenjem očekuje početak sudskog procesa, naročito ukoliko optuženi bude govorio o vezama koje, kako mnogi smatraju, postoje između jamajčanskih kriminalnih grupa i političkog režima u ovoj ostrvskoj zemlji.

Američko ministarstvo pravosuđa je saopštilo da bi Kouk trebalo da pred savezni sud na Menhetnu bude izveden već danas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.