Izrael spreman za rat s Iranom

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael spreman za rat s Iranom

Vašington DC -- Izraelski premijer: Izrael "ima pravo da bude gospodar svoje sudbine". Netanjahu i Peres na skupu AIPAC-a zagovaraju preventivni vojni napad na Iran.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je, na početku posete Vašingtonu, da Izrael ima pravo da bude gospodar svoje sudbine, braneći tako mogućnost jednostranog napada na Iran. Administracija predsednika Baraka Obame u ovom trenutku ne podržava takvu odluku.

Premijer Države Izrael Benjamin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Netanjahu (בנימין נתניהו) i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama (Barack H. Obama) su se pred početak razgovora kratko obratili novinarima, istakavši neophodnost sprečavanja Irana da dođe do nuklearnog oružja. I u tih nekoliko minuta je bilo vidljivo da postoje razlike u pogledima na to kako treba postići taj cilj.

„Izrael mora da ima mogućnost da se samostalno brani od bilo koje pretnje. Na kraju krajeva, to je i svrha postojanja jevrejske države, da omogući jevrejskom narodu da upravlja svojom sudbinom", rekao je premijer Netanijahu u govoru za koji je medijima navedeno da je bio vrlo strastven.

Netanjahu i Obama: Pravo na odbranu - da; napad - ne (Beta - 21.09.2011.))

Predsednik Obama je takođe rekao da je za jevrejsku državu neprihvatljivo da dopušta da Iran razvija nuklearno oružje, pošto je Teheran više puta jasno i glasno pozivao na uništenje Izraela. Barak Obama je ponovio da SAD nisu isključile ni vojnu opciju kao moguću za rešenje problema.

„Moja politika je sprečavanje Irana da se domogne nuklearnog oružja. Kada kažem da su sve opcije i dalje na stolu, to i mislim", pojasnio je predsednik Obama, uz ogradu da ipak veruje da i dalje ima prostora za diplomatsko rešenje.

I pored pojačane retorike tokom susreta sa izraelskim premijerom, vidljivo je da administracija u Vašingtonu smatra da sada nije trenutak da Izrael napadne Iran, jer je procenjeno da takav napad ne bi bio dovoljno snažan da uništi iranski nuklearni program.

I u Beloj kući i na Kapitol Hilu vlada zabrinutost da bi napad na Islamsku Republiku Iran doveo do šireg sukoba na Bliskom istoku, kao i do skoka cene nafte na svetskom tržištu, što bi bilo katastrofalno za američku ekonomiju, koja je u fazi laganog oporavka.

SAD i dalje veruju da će ekonomske sankcije protiv Irana imati uspeha i da će vlasti u Teheranu naterati da odustanu od nuklearnog programa.

Lobiranje u Vašingtonu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da „ističe vreme za zaustavljanje razvoja iranskog nuklearnog programa".

To je predsednik vlade Izraela izjavio na konferenciji proizraelskog lobija, Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu.

Benjamin Netanjahu je međunarodnu zajednicu pozvao da prizna činjenicu da Iran razvija nuklearno oružje.

„Začuđujuće je da neki ljudi odbijaju da priznaju da je cilj Irana da razvije nuklearno oružje. Vidite, Iran tvrdi da obogaćuje uranijum da bi razvio medicinska istraživanja. Da, baš!", ironičan je bio Netanjahu.

„Ako izgleda kao patka, hoda kao patka i gače kao patka, šta je onda to? Tačno, to je patka. Ali ta patka je nuklearna patka i vreme je da svet patku počne da zove - patkom", slikovito je opisao Netanijahu, ponovivši poziciju da Izrael ima pravo da se brani.

On je dodao da su „sve opcije na stolu", osim one da se Iranu dozvoli da nastavi svoj program pod nadzorom, naglasivši da se nikada neće kockati sa bezbednošću Izraela.

Govoreći pred 13.000 delegata, izraelski premijer je ponovio da je Izrael odlučan da spreči Iran da ima nuklearno oružje.

„Na nesreću, iranski nuklearni program nastavlja da maršira napred. Izrael je čekao da diplomatija deluje. Čekali smo da sankcije deluju. Niko od nas ne može priuštiti da čeka mnogo duže."

„Kao premijer Izraela neću dozvoliti da moj narod živi u senci uništenja. Jevrejska država neće dozvoliti onima koji teže uništenju da postignu taj cilj. Nuklearno naoružan Iran mora biti zaustavljen", poručio je Netanjahu u vatrenom govoru u AIPAC-u.

Premijer Netanjahu je pokazao kopiju pisma iz 1944. godine američkog ratnog odeljenja u kome se odbija preklinjanje jevrejskih lidera da se bombarduje Aušvic, jer bi to bilo neefikasno i moglo bi da izazove još veću odmazdu Nemaca.

„Moji prijatelji, 2012. nije 1944. Danas mi imamo svoju državu i svrha jevrejske države je da brani jevrejske živote i obezbedi jevrejsku budućnost", zaključuje Benjamin Netanjahu.

U to vreme, ispred vašingtonskog Centra za konvencije, gde se održava višednevna Konferencija o politici AIPAC-a, demonstranti su pozivali na zaustavljanje ratnog rečnika i izvikivali parole poput „Nema rata s Iranom!", dok im je policija branila ulaz u Centar.

Na istom skupu je bio i predsednik Države Izrael Šimon Peres (שמעון פרס), koji je i sam rođen u Poljskoj i zna da može da podrži ideju o bombardovanju objekta kakav je bio koncentracioni logor u Aušvicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.