Istina o trgovini organima 2014!?

Izvor: BKTV News, 26.Nov.2013, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istina o trgovini organima 2014!?

Direktor Kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu Džonatan Mur kaže da će se 2014. razjasniti stvari po pitanju istrage o trgovini organima na KiM. Mur je u Vašingtonu rekao da se istraga o trgovini organima na Kosovu nastavlja.

Mur je rekao da SAD nastavljaju u potpunosti da pružaju podršku ambasadoru za ratne zločine Klintu Vilijamsonu i njegovom timu koji sprovodi istragu.
Funkcioner Stejt Departmenta je pohvalio saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Vojske Srbije sa američkom armijom, ocenivši je odličnom, iako je Srbija proglasila vojnu neutralnost.
Mur je, u ponedeljak na tribini o budućnosti Zapadnog Balkana u EU, ocenio da Unija predstavlja “šargarepu” za zemlje regiona kako bi sprovele neophodne reforme i ukazao na to da vlade tih država jedino same mogu da odluče kojom će ih brzinom sprovoditi.
Direktor Kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu je naglasio značaj borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u svim državama jugoistočne Evrope.
Veoma kritičan istup prema napretku zemalja regiona imao je Haki Abazi, programski direktor za Zapadni Balkan Rokfeler fondacije iz Njujorka, koji je ocenio da je Balkan sada na kritičnom raskršću kada je u pitanju nastavak evrointegracija.
Prema njegovom mišljenju, organizovani kriminal je najveća opasnost za Balkan.
“Albanski kriminalci sa juga Kosova saradjuju sa srpskim kriminalcima sa severa i svi oni zajedno žele da zadrže status kvo. Grupa razbojnika je razbijanjem glasačkih kutija u Mitrovici pokazala da je jača i od Vlade Kosova, Srbije, Euleksa i KFOR-a”, smatra Abazi.
On je bio posebno kritičan prema medjunarodnoj zajednici i njenim snagama na Kosovu, ocenivši da EU daje “lažna obećanja” Kosovu da napreduje u evropskim integracijama i da “Euleks nema kapacitete da se obračuna sa velikim vodjama na Kosovu”.
Abazi smatra da “medjunarodna zajednica zbog utiska o stabilnosti ne dira ljude kao što su (Milorad) Dodik ili (Hašim) Tači”. Prema njegovim rečima, nezavisno pravosudje i vladavina prava su osnova za bilo kakav napredak država Balkana.
Analitičar Kurt Basuner ocenio je da uloga SAD za region ostaje od najvećeg značaja, založivši se za priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za napredak Srbije u evropskim integracijama.
On je rekao da će tu biti od najvećeg značaja stav Nemačke i Velike Britanije.
Izvor: Tanjug
Tweet
Pogledaj vesti o: Vašington,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.