Imena svetskih lidera u Panamskim papirima

Izvor: VOA, 04.Apr.2016, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imena svetskih lidera u "Panamskim papirima"

Vlade širom sveta obećavaju da će krivično goniti bogate, moćne i slavne koji su otvorili of-šor bankovne račune da bi sakrili svoja primanja i moguće, izbegli plaćanje poreza. To je neposredna reakcija na izveštaj Konzorcijuma istraživačkih novinara.

Tim medjunarodnih novinara, koji je analizirao dokumenta procurela iz jedne panamske advokatske firme, objavio je neke od svojih otkrića o of-šor finansijskom poslovanju bogatih i poznatih, ličnosti sa političkim vezama, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << pa čak i lidera nekih zemalja. Procurele informacije postale su poznate pod nazivom „Panamski papiri“.

Anonimni izvor dostavio je 11,5 miliona dokumenata panamske advokatske firme “Mosak Fonseka” Medjunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara (ICIJ), organizaciji sa sedištem u Vašingtonu.

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da će Francuska pokrenuti istragu francuskih državljana koji su izbegavali plaćanje poreza koristeći of-šor račune. Predsednik Oland izjavio je da će se sprovesti istrage, otvoriti slučajevi i održati sudjenja odgovornima.

Britanska vlada u ponedeljak je zatražila primerak Panamskih papira kako bi mogla da sprovede sopstvenu istragu, javlja Rojters.

Ramon Fonseka, jedan od osnivača panamske firme, izjavio je za Francusku novinsku agenciju da je otkrivanje informacija novinarima “krivično delo.”

“Privatnost je fundamentalno ljudsko pravo koje se sve više urušava u savremenom svetu. Svaka osoba ima pravo na privatnost, bilo da je reč o kraljeviću ili prosjaku”, izjavio je Fonseka.

Advokatska firma Mosak Fonseka demantovala je bilo kakvo neprimereno poslovanje i navela da “ne neguje, niti promoviše ilegalno ponašanje.”

Dokumenta otkrivaju of-šor račune 140 političara i javnih ličnosti iz svih krajeva sveta medju kojima su premijer Islanda Dejvid Gunlaugson, ukrajinski predsednik Petro Porošenko i predsednik Argentine Maurisio Makri. Takodje se otkriva da su bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina preko panamske firme usmerili 2 milijarde dolara.

U Panamskim papirima su i imena najmanje 33 pojedinca i kompanije koje je američka vlada stavila na crnu listu zbog dokaza da su umešani u krivične radnje, kao što je poslovanje sa meksičkim krijumčarima narkotika, terorističkim organizacijama kao što je Hezbolah i zemljama pod medjunarodnim sankcijama kao što su Severna Koreja i Iran.

Takodje, mediji su izvestili da su i fudbaler Lionel Mesi i šef UEFA-e Mišel Platini umešani u ovaj skandal.

Nemački Zid-dojče Cajtung (Sueddeutsche Zeitung) sa sedištem u Minhenu saopštio je da je primio “Panamske papire” pre više od godinu dana, te da je količina podataka nekoliko puta veća od američkih diplomatskih telegrama koje je objavio Vikiliks 2010. kao i tajnih obaveštajnih podataka koje je novinarima dostavio Edvard Snouden 2013.

U intervjuu za Glas Amerike, Majkl Hadson, viši urednik ICIJ izjavio je: "Ovo je zaista skrivena strana naše globalne ekonomije - novac koji teče unaokolo uglavnom neprimećen, neproveren. Ne možete reći u svakom pojedinačnom slučaju da je neko uradio nešto loše ili da kriju nelegalnu praksu, ali svakako se otvara mnogo pitanja o transparentnosti kada imate političare, a posebno najviše zvaničnike nekih zemalja, koji svoje finansije izmeštaju u of-šor kompanije i koriste ih da prikriju to što rade."

I drugi stručnjaci osudjuju nedostatak transparentnosti.

“Postoji veoma tanka, siva linija izmedju izbegavanja plaćanja poreza, koje može biti legalno, i utaje  poreza,  koje je definitivno nezakonito. Medjutim, problem je da je, uz tajnovitost of-šor aktivnosti, odnosno mogućnosti da sakrijete svoj identitet iza komplikovanih mreža kompanija, nemoguće znati šta se zapravo dešava”, izjavio je Robert Palmer, stručnjak za korupciju iz grupe Globalni svedoci.

U izveštaju se britanska Devičanska ostrva navode kao jedna od najpopularnijih of-šor poreskih "oaza", a svaka druga kompanija iz dosijea firme Mosak Fonseka ima sredstva pohranjena u tim bankama. Panama, Bahami i Sejšeli su sledeći na listi.

Reakcije u Rusiji

Kremlj je odbacio navode iz izveštaja ocenjujući da su uglavnom upereni protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, uz tvrdnje da su bivši zvaničnici Stejt Departmenta i Centralne obaveštajne agencije pomogli u analizi 11,5 miliona dokumenata procurelih iz firme Mosak Fonseka.

U izveštaju se navodi da su Putinovi saradnici usmerili gotovo dve milijarde dolara kroz of-šor račune tokom godina.

"Putinofobija u inostranstvu je dostigla takvu tačku da je sada zapravo tabu reći nešto pozitivno o Rusiji, njenim potezima ili dostignućima", naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na ruskim državnim medijima u ponedeljak ujutru se gotovo ništa nije moglo čuti o finansijskom skandalu. Nijedna od glavnih državnih agencija - ni RIA Novosti niti Itar-Tas nisu posvetili veću pažnju Panamskim papirima. Ruski glavni državni kanali fokusirali su se na druge priče - pre svega sukobe na Južnom Kavkazu tokom vikenda i izveštaj o dopingovanju britanskih sportista. Sam predsednik Putin vidjen je kako komentariše modernizaciju ruske državne arhive Rosarhiv.

Opozicija u Rusiji je medjutim pozdravila izveštaj. Aleksej Navalni, čuveni bloger i borac protiv korupcije izjavio je da procurele informacije nisu "ni vrh ledenog brega" kada je reč o of-šor poslovima Kremlja.

Otvorena Rusija (Open Russia), organizacija Putinovog nekadašnjeg velikog rivala Mihaila Hodorkovskog, tvitovala je o izveštajima a na zvaničnoj veb stranici grupe se navodi: "Najinteresantnija stvar sada je šta će uraditi državne novinske agencije kada ne budu mogle da izbegavaju of-šor skandal."

Dmitrij Gudkov, koji se često pominje kao jedini poslanik ruskog parlamenta u opoziciji Putinovoj stranci Ujedinjena Rusija na Tviteru je ironično prokiomentarisao nedostatak medijskog praćenja afere - "Of-šor istraga se, na sreću, nas uopšte ne tiče, ako je verovati državnim medijima."

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.