Izvor: Glas javnosti, 19.Jun.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gejts: Postaviti raketni štit do 2020. godine

VAŠINGTON - Američki sekretar za odbranu Robert Gejts izjavio je da bi protivraketne sisteme u Evropi trebalo postaviti do 2020. godine koja je kritična ne samo zbog pretnje koja dolazi iz Irana i Severne Koreje, već i zato što bi do tada i neke druge države mogle da budu u stanju da izvedu velike raketne napade.

- Već sada Iran je sposoban da izvede raketni napad na Evropu, i to ne sa jednom ili dve, niti sa desetinu, već sa stotinama raketa - istakao je Gejts tokom saslušanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Senatu, preneo je Rojters. Zbog te pretnje SAD su bile odlučile da delove novog antiraketnog štita razmeste i u Evropi, odnosno u Poljskoj i Češkoj. Međutim, zbog zabrinutosti Rusije, Obamina administracija je odlučila da zameni plan protivraketnog štita u Evropi, sistemom koji bi više štitio njene saveznike iz NATO od balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa.

Gejts je prilikom saslušanja istakao svoju uverenost da će modernizovani presretači "omogućiti odbranu vojnika, baza, postrojenja i naših saveznika u Evropi". Američki sekretar za odbranu je tom prilikom želeo i da smiri Rusiju, ukazujući da američki antiraketni sistemi ne mogu da se nose sa "naprednim i moćnim arsenalom Rusije, zbog čega i ne ugrožavaju ruske strateške interese".

Uostalom, Moskva vrlo dobro zna, dodao je Gejts, da su američki protivraketni sistemi projektovani da presreću "ograničeni broj balističkih raketa koje bi bile lansirane iz zemalja kao što su Iran ili Severna Koreja".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.