Fed: Moramo napraviti plan za sljedeću krizu

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Okt.2018, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fed: Moramo napraviti plan za sljedeću krizu

WASHINGTON - Američko je gospodarstvo snažno, inflacija se gotovo vratila na zacrtanih dva posto a postupno podizanje kamatnjaka vjerojatno će krajem iduće godine početi blago obuzdavati rast aktivnosti pa je pravo vrijeme da se razmisli o mogućnostima suzbijanja nove krize, poručio je u srijedu Fedov dužnosnik.

"Moramo napraviti plan za predstojeće razdoblje", upozorio je čelnik čikaškog ogranka američke >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << središnje banke Charles Evans u bilješkama za govor koji se sprema održati u Londonu, upućujući jasnu poruku da Fed u potpunosti kontrolira aktualni gospodarski oporavak.

Zahvaljujući temeljitim promjenama u gospodarstvu u razdoblju nakon financijske krize Fed ne mora snažno podizati ključne kamatne stope kako bi zakočio rast aktivnosti kao što je bio prisiljen činiti u prošlosti.

To ujedno znači manje prostora za snižavanje kamatnih stopa kako bi se potaknulo gospodarstvo kada nastupi nova kriza pa bi Fed - u želji da potakne rast - mogao biti prisiljen ponovo posegnuti za kontroverznim alatima, poput kvantitativnog ublažavanja, odnosno kupnje obveznica.

"Sada je pravo vrijeme da se pažljivo razmisli treba li možda - i kako - izmijeniti postojeći Fedov strateški okvir za monetarnu politiku kako bi se bolje nosio s tim potencijalnim izazovima", poručio je Evans.

Pozivi za novim, alternativnim okvirom učestali su nakon što je Fed počeo podizati kamatne stope. Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell dosad se uglavnom nije uključivao u javne rasprave o mogućim promjenama u predstojećem razdoblju i nije jasno koliku bi podršku pružio širem preispitivanju aktualnog pristupa monetarnoj politici.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Fed: Moramo napraviti plan za sledeću krizu

Izvor: Blic, 04.Okt.2018, 00:18

Američka ekonomija je snažna, inflacija se gotovo vratila na zacrtanih dva posto, a postepeno podizanje kamatnih stopa verovatno će krajem naredne godine početi da blago obuzdava rast, zbog čega je pravo vreme da se razmisli o mogućnostima suzbijanja nove krize, poručio je predsednik čikaškog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.