Ebola »izolovala« deset ljudi

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Okt.2014, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ebola »izolovala« deset ljudi

DALAS/VAŠINGTON - Desetoro ljudi za koje se smatra da su došli u kontakt s pacijentom zaraženim virusom ebole u Dalasu trenutno su izolaciji kako bi se mogli detaljno pregledati.

Svih 10 ljudi, što je znatno manje od stotinu osoba za koje se u početku sumnjalo da su mogli doći u direktan ili indirektan kontakt s liberijskim državljaninom zaraženim virusom ebole, sarađuju s lokalnim zdravstvenim službenicima, objavljeno je na konferenciji za novinare u Dalasu, objavile >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su tamošnje lokalne službe.

Među onima koji su pod kontrolom je i četvoro rođaka liberijskog pacijenta, a svi su premješteni na određenu lokaciju koju, međutim, lokalni službenici u Dalasu nisu željeli da objave, prenosi B92.

Podsjetimo, juče su dve bolnice u području Vašingtona objavile kako su primile pacijente sa simptomima ebole, a koji su putovali u zemlje povezane s ebolom.

U SAD je 1. oktobra dijagnostikovan prvi pacijent inficiran ebolom, Tomas Erik Dankan, koji je smješten u strogu izolaciju zbog simptoma koje je dobio po dolasku iz Liberije u Teksas, gdje je doputovao da posjeti porodicu.

Dankan je stigao u Dalas 20. septembra i nekoliko dana kasnije se razboleo. Bolnica u koju je otišao vratila ga je kući iako je rekao da je došao iz Liberije, gdje se širi ebola.

On se ponovo vratio u bolnicu 28. septembra i od tada je u izolaciji. Ljekari su naveli da je u ozbiljnom, ali stabilnom zdravstvenom stanju.

Članovi njegove porodice - Luiz Troh, porijeklom iz Liberije, njen 13-godišnji sin i dvoje nećaka - u čijem je stanu u Teksasu boravio, premješteni su u privatnu kuću u udaljenoj oblasti, a stan je dezinfikovan.

Oni su pod policijskim nadzorom ukrcani u vozilo, dok su susjedi posmatrali njihov odlazak sa svojih prozora i terasa, i prebačeni su u privatnu kuću koju je ponudio jedan volonter pošto su hoteli i drugi smeštajni objekti odbili da ih prime.

"Niko ne želi tu porodicu", rekla je Sejna Sajed, predstavnica za štampu gradskih vlasti Dalasa.

Ekipa za dezinfekciju zaplijenila je posteljinu, peškire i dušek koji je oboljeli koristio, kao i njegov prtljag i druge lične predmete, koji su zapečaćeni u industrijskim kontejnerima i natovareni na kamion koji će ih prebaciti na lokaciju gdje će trajno biti odloženi.

Sudija Klej Dženkins, najviši sudski zvaničnik Dalasa, poručio je da želi da porodica oboljelog bude tretirana kao da je u pitanju lično njegova porodica.

Dženkins je rekao da je dva puta posjetio porodicu i da ih je ispratio do kuće u koju su smješteni, i dodao mu je jedan od dječaka, kada ih je upitao da li im nešto treba, rekao: "Košarkaška lopta."

Jungor Džalah (35), ćerka Luiz Troh, koja s partnerom i četvoro djece živi u malom stanu nedaleko od majčinog, u više navrata je posjećivala majku i rodjaka iz Liberije ili ih primala u posjetu.

Vlasti su joj naložile da ni ona ni članovi njene porodice ne napuštaju stan.

Džalah se sada kaje što nije bila opreznija kada se Dankan razbolio.

"Neprestano preispitujem sebe", rekla je ona Asošiejtid presu. "Ne mogu to da izbacim iz glave."

Džalah, iz predostrožnosti, više ne ljubi i ne grli djecu, koja imaju dvije, četiri i šest godina, kao ni 11-godišnjeg sina svog partnera.

Televizija En-Bi-Es javila je, u medjuvremenu, da je američki snimatelj koji je honorarno radio za tu mrežu iz Liberije zaražen virusom ebole i da će biti prebačen u SAD, zajedno sa ostatkom novinarske ekipe.

Virus ebole ne prenosi se vazduhom, već direktnim kontaktom s tjelesnom tečnošću - krvlju, znojem, urinom, izmetom, pljuvačkom ili semenom zaražene osobe koja ima simptome bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je broj zaraženih smrtonosnom ebolom premašio 6.500, a da je do sada u zapadnoj Africi od te bolesti umrlo više od 3.000 ljudi.

Strategija SAD u borbi protiv epidemije virusa ebole sastoji se od četiri ključna cilja, uključujući usklađeno međunarodno djelovanje i izgradnju jake globalne infrastrukture zdravstvene zaštite, saopštio je danas Stejt department.

Pomoćnica predsjednika za unutrašnju bezbjednost i borbu protiv terorizma Lisa Monako prenijela je na brifingu u Bijeloj kući, posvećenom odgovoru SAD na epidemiju ebole, poruku predsjednika Baraka Obame: "Ne suočavamo se samo s krizom u zdravstvenom sektoru, suočavamo se s prioritetom nacionalne bezbjednosti".

Monako je dodala da je, od izbijanja zaraze u martu, Obama zatražio od vlade da pojača mjere odbrane od ebole u zemlji, kao i u državama zapadne Afrike.

Ona je naglasila da se američka strategija u borbi protiv ebole sastoji od četiri glavna cilja - kontrole epidemije i njenih izvora u zapadnoj Africi, ublažavanja naknadnih uticaja epidemije, koordinisanja međunarodnog odgovora na širenje zaraze i izgradnje jake globalne infrastrukture zdravstvene zaštite, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.