Dug države raste za 333.000 evra dnevno

Izvor: S media, 19.Apr.2011, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug države raste za 333.000 evra dnevno

Samo u toku marta, svakoga dana je za 333.000 evra uvećavan javni dug države, pa su sada ukupna dugovanja dostigla iznos od 12,69 milijardi evra.

U Vašingtonu, gde je u toku prolećno zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke, premijer Mirko Cvetković se dogovorio o novom četvorogodišnjem kreditnom aranžmanu od 800 miliona dolara.

Ukupan javni dug zemlje je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sada 39,8 odsto bruto domaćeg proizvoda i ostalo je još malo više od pet procenata do limita.

Od Svetske banke 800 miliona USD

Mnogo više, smatraju ekonomisti, brine problem da su troškovi kamata rasli mnogo brže, pa su sa oko 16,5 milijardi dinara u 2008. godini, kamate došle na čak 55 milijardi u 2011, što znači da su veći za tri i po puta. Dva su osnovna razloga: depresijacija dinara i uzimanje novih i skupljih kredita radi otplate starih, jeftinijih dugova. Treba podsetiti da sredstva koja su uzeta od MMF, pre desetak dana je povučen 51 milion evra, ne mogu biti korišćenja za pokriće deficita u budžetu, već samo za korekcije kursa.

Nemačka: Javni dug dva biliona evra

[i]- Ja sam tražio, to je prihvaćeno, da se 50 odsto sredstava koja se budu davala usmeri ka pokrivanju budžetskog deficita, a 50 odsto na projekte, pri čemu bi se birao mali broj velikih projekata i tako obezbedila efikasnost u korišćenju sredstava [/i]- komentar je predsednika Vlade Cvetkovića.

Svake godine se može povući po 200 miliona dolara, a kamata je, iako se ne zna tačan procenat, verovatno povoljnija nego kada je reč o aranžmanima sa komercijalnim bankama. Premijer je još kazao da je iznos od 800 miliona dolara najmanja suma i da će Srbija moći da od Svetske banke povuče i dodatna sredstva. Pretpostavka da se ovaj kredit uzima kao neka vrsta sigurnosti u slučaju da se Telekom ne proda, teško je održiva. Ukupna suma je samo zbir tranši i može biti povučena samo u jednakim godišnjim iznosima, a to je malo kao zamena za Telekom.

Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Lu Brefor javno je rekao da zabrinjava činjenica da Srbija koristi tek četvrtinu novca koje je već odobrila Svetska banka.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.