Drašković evroatlanska ličnost godine

Izvor: RTS, 09.Jul.2012, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković evroatlanska ličnost godine

Vuku Draškoviću uručeno priznanje Međunarodnog instituta za bezbednost za evroatlantsku ličnost godine 2011. u Srbiji. Najbrži i nezaobilazan put do Brisela je preko Vašingtona, poručio Drašković.

Predsednik Srpskog pokreta obnove i nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Drašković, kome je večeras uručeno priznanje "Evroatlantska ličnost godine" 2011. u Srbiji, izjavio je da su atlantske integracije kapija za evropske integracije.

"Najbrži i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nezaobilazan put do Brisela je preko Vašingtona", poručio je Drašković nakon što je dobio priznanje za evroatlanstku ličnost godine Međunarodnog instituta za bezbednost.

On je rekao da je sama pomisao o približavanju Srbije NATO prolašena za "vrhunsko, nacionalno svetogrđe", ali da, uprkos tom "nacionalnom svetogrđu koje čini", nagradu prihvata sa zahvalnošću.

"Histerija protiv članstva u NATO je zakamuflirana kampanja protiv Srbije u EU i na zapadu. Njihova strategija je da budemo ostrvo u evropskom i NATO moru, neugašena žiška mržnje za neke buduće sukobe, da stegnemo zube i nestajemo u čekanju da propadne mrska Amerika, da se raspadne EU i ojača naša pravoslavna majka Rusija, pa da onda ponovo razmahnemo ratne zastave Legije, Arkana, Mladića, Miloševića", rekao je Drašković.

On je ukazao da je Srbija okružena zemljama koje su punopravne članice NATO i EU ili će to da postanu, a da, nažalost, intelektualna i politička elita u Srbiji neće da vidi ono što vide svi ostali i upitao kako to da Srbija onda hoće u EU iako su sve njene članice, osim Austrije, Irske i Finske, u NATO savezu.

Drašković je naveo primer Japanaca, koji, kako je rekao, pamte i Hirošimu i Nagasaki, ali i da je država koja je na te gradove bacila atomske bombe sada njihov strateški saveznik, kao i da su se vekovni ratni neprijatelji Nemci i Francuzi pomirili nad svojim žrtvama i trasirali veliki projekat ujedinjene Evrope, a da je Nemačka danas najveći partner Rusije.

Predsednik Upravnog odbora Međunarodnog instituta za bezbednost Aleksandar Dimitrijević rekao je da Srbija sa svojom neutralnošću ne može ostati pusto ostrvo i da članstvo u NATO donosi mnoge koristi, ali da građani toga nisu svesni.

Dimitrijević je rekao da NATO nikoga ne gura u članstvo, ali da drži otvorena vrata i da je na Srbiji, i izrazio očekivanje da će nova vlada imati hrabrosti da kroz debatu otvori pitanje članstva NATO.

Priznanje evroatlanska ličnost godine dodeljeno je baš Draškoviću, jer je jedini među političarima imao hrabrosti da kaže šta znači biti članica NATO, rekao je Dimitrijević.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.