Dolar se vraća na zasluženo mesto

Izvor: B92, 23.Apr.2012, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar se vraća na zasluženo mesto

Vašington -- Postoji bar jedna stvar oko koje se američki ekonomski analitičari slažu: dolar, najpotcenjenija velika svetska valuta, dobiće na vrednosti.

I to u vreme kada evropska dužnička kriza preti oporavku globalne privrede.

Stratezi koji su u novembru predviđali da će dolar pasti u odnosu na grupu valuta deset zemalja potpisnica Sporazuma o pozajmljivanju (G10), sada navode da će se on oporaviti do kraja godine, prenosi agencija Blumberg.

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je tokom poslednje decenije oslabio u odnosu na sve valute svojih 16 najvećih trgovinskih partnera, osim meksičkog pesosa, dolar je od februara ojačao u odnosu na 14 od njih.

Analitičari smatraju da će dolar izvući korist iz tempa zapošljavanja u SAD i očekivanog privrednog rasta od 2,3 odsto, što je skoro dvostruko više u odnosu na predviđeni rast G10 od 1,26 odsto, navode ekonomisti koji su učetvovali u anketi "Blumberga".

Američka valuta takođe će jačati ako globalni i američki privredni rast uspore, a dužnička kriza u Evropi se pogorša, budući da će to podstaći tražnju dolarskih sredstava kao što su obveznice zvaničnog Vašingtona.

"Očekujemo rast dolara zbog popravljanja ekonomskih prospekata u SAD", rekao je investicioni direktor edimburške kompanije "Standard lajf investments" Ken Dikson, dodajući da "postoje i drugi razlozi, kao što su problemi na periferiji evrozone, budući da je slab evro neophodan za poboljšanje ekonomske situacije u Evropi".

Opklade da će dolar jačati rastu, budući da evropska dužnička kriza, koja je počela 2009. u Grčkoj, i dalje traje. Italija je prošle nedelje odložila svoj cilj uravnoteženja budžeta za godinu dana, na 2014, pridruživši se Španiji, koja nije uspela da ispuni fiskalne ciljeve u vreme pogoršanja recesije.

"Očekujemo da će američka ekonomija ostvariti dosta bolje rezultate od evropske, zbog čega smatramo da ćemo ove godine videti apresijaciju dolara", ocenila je strateg banke "Barkliz" iz Londona Sara Jejts. "Takodje, ako se rizici zbog krize u evrozoni pogoršaju, dolar će beležiti rast", dodala je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.