Demonstranti srušili spomenik generala Konfederacije Pajka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2020, 08:46

Demonstranti srušili spomenik generala Konfederacije Pajka

Učesnici protesta povodom smrti Afroamerikanca Džordža Flojda srušili su i zapalili statuu generala Konfederacije u Građanskom ratu Alberta Pajka u Vašingtonu.

Učesnici protesta su Pajkov kip srušili u petak uveče na trgu udaljenom oko tri kilometra od Bele kuće, preneo je Glas Amerike.

Spomenici Konfederaciji, simboli južnih saveznih država koji su ostali iza neuspešnog pokušaja da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zadrže Afroamerikanci u ropstvu, bili su predmet kritika i prethodnih decenija, a pogotovo tokom protesta koji se sada odigravaju, navodi VOA.

U demonstracijama zbog smrti Flojda, veći broj statua podignutih u čast Konfederacije oštećen je ili srušen tokom proteklih sedmica u državama na jugu SAD, javio je ranije AP.

Protesti širom SAD i sveta traju od 25. maja kada je Flojd preminuo tokom nasilnog policijskog privođenja u Mineapolisu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.