Dačić pozdravljen na doručku u SAD

Izvor: B92, 07.Feb.2013, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić pozdravljen na doručku u SAD

Beograd/Vašington/Gračanica -- Premijer Srbije Ivica Dačić sreo se na Molitvenom doručku u Vašingtonu sa novim američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i pozvao ga da poseti Srbiju.

Iz Dačićevog kabineta je saopšteno da su na samom početku Molitvenog doručka, neposredno pre ulasaka predsednika SAD Baraka Obame posebno pozdravljeni svi članovi američkog Senata kao i predsednik Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivica Dačić, što je kako se navodi propraćeno dugim aplauzom.

U Vašingtonu je jutros počeo Molitveni doručak - tradicionalna ceremonija koju svake godine organizuje predsednik SAD svakog prvog četvrtka u februaru.

Na početku svečanosti čiji je domaćin Barak Obama prisutne je zabavio italijanski pevač Andrea Bočeli.

Na Molitvenom doručku premijer Dačić se sreo sa novim američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i sa predsedavajućom u Kongresu Nensi Pelosi. Dačić je pozvao sekretara Kerija da poseti Srbiju u godini obeležvanja jubileja Milanskog edikta.

Na ceremoniji u Vašingtonu Dačić se sreo i sa liderima iz regiona koji su došli na Molitveni doručak kod predsednika Obame.

Osim Dačića, na svečanosti u Vašingtonu iz Srbije su i pomoćnica ministra spoljnih poslova Ljubica Vasić kao i državni sekretar u MUP-u Vladimir Božović. Ceremoniji prisustvuje i Vuk Jeremić, predsedavajući Generalne skupštine UN.

Iz regiona na Molitveni doručak, iako pozvani, nisu otišli ni premijer Crne Gore Milo Đukanović ni predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Iz Crne Gore na Molitvenom doručku prisustvuje samo ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, prenose podgorički mediji, a iz Republike Srpske predsednik skupštine Igor Radojičić.

Molitveni doručak je tradicionalna ceremonija stara 61 godinu koja se organizuje svakog prvog četvrtka u februaru, sa ciljem da se okupi i poveže politčka, društvena i poslovna elita iz Amerike i ostatka sveta.

I Slobodan Petrović na Molitvenom doručku

Predsednik Samostalne liberalne stranke i zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović prisustvovao je Molitvenom doručku koji u Vašingtonu organizuje predsednik SAD Barak Obama, saopštila je ta stranka.

Kako se u saopštenju kaže, predsednik SLS je izjavio da je ohrabren podrškom na koju je naišao kod sagovornika u Vašingtonu i da "veoma ceni podršku prijatelja iz SAD koja je od posebne važnosti za aktivnosti koje ima".

Petrović se susreo i sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, navodi se u saopštenju.

"U razgovorima koje sam u Vašingtonu imao sa državnim sekretarom SAD i uvaženim kongresmenima i senatorima iskazano je veliko interesovanje za sve ono što radimo na Kosovu kao i puna podrška procesu dijaloga Prištine i Beograda koji se vodi u Briselu. Američka administracija pruža veliku pomoć za razvoj Kosova i srpske zajednice koja živi na Kosovu" izjavio je Petrović, navodi se u saopštnju.

Petrović nastavlja posetu SAD najavljenim posetama Stejt departmentu, navodi SLS.
Pogledaj vesti o: Barak Obama,   Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.