Bliznakinje iz Sent Luisa na čelu parade

Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliznakinje iz Sent Luisa na čelu parade

Na čelu orkestra Hauarda, koji prvi put učestvuje u inauguracionoj paradi, nalaze se prelepe bliznakinje iz Sent Luisa u Misuriju, studentkinje četvrte godine prava i biologije Džesika i Dženifer Sinkfild. Džesika želi da bude advokat u jednoj od velikih pravnih firmi u Vašingtonu, dok Dženifer želi da pronađe načine za izlečenje raka, od koga je umrla njena baka.

On izgleda kao ja, kaže Džesika za novog predsednika SAD, i dodaje da je to hrabri da istraje u svojoj nameri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da postane „najbolji advokat u Vašingtonu”. U firmi u kojoj stažira svi su belci osim nje i njene drugarice sa Hauarda. „Tek sada zaista verujem da svaki čovek koji vredi može da dospe do najvišeg položaja, da više boja kože ne može biti prepreka u usponu”, kaže Džesika. Dženifer je ponosna što će pozdraviti novog predsednika kada bude marširala na čelu kolone od 220 muzičara i igračica orkestra „Šoutajm”. Roditelji u Sent Luisu gledaće ih preko televizije. U Vašington će doći u maju kada njihove kćerke dobijaju prve univerzitetske diplome u istoriji porodice.

-----------------------------------------------------------

Ilegalna rasprodaja Bele kuće

Ovoga puta ne prodajem samo radi profita, lično sam glasao za Baraka Obamu, kaže Kajl Mekafi(54), jedan od stotinu uličnih prodavaca, koji ovih dana blizu metro stanica kod vašingtonskog istorijskog mola prodaju najrazličitije suvenire posvećene istorijskom događaju. Majice, kape, rukavice, bedževi, šolje, tanjiri, lutke, magneti za frižidere sa Obaminim imenom, potpisom i slikom, fotografijom cele porodice. Knjige, časopisi, murali, takoreći ceo Vašington okićen je likovima Baraka Obame i njegove porodice.

Profesor afroameričkih studija sa Prinstona, Melisa Haris Lejsvel, nazvala je naglo iznikle tezge „kapitalizmom uličnih uglova”. „Ulični prodavci su sami sebi obezbedili radno mesto. To je neka vrsta ilegalne rasprodaje Bele kuće”.

Preduzetnički duh naterao je Sidika Mumina i Omara Malika da doputuju čak iz Los Anđelesa kako bi u Vašingtonu otvorili tezgu prekrivenu šatorskim krilom. Dvojica ortaka specijalizovali su se za prodaju Obaminih slogana koji pozivaju na „promene” i „nadu”. Kažu da od ovog biznisa mogu da isplate putne troškove i da prežive koji mesec"

Mnogo su skuplji suveniri u ovlašćenim prodavnicama. U nezavisnoj knjižari na Konektikatu „Politiks end proz”, koja je na književnim večerima skupljala liberalnu antibušovsku publiku, plastični zembilj sa otiscima naslovnih stranica američkih novina i izveštajima o izbornim rezultatima, prodaje se za 75 dolara. Majice sa pečatom Obame i pozivom na čuvanje planete, u lancu prodavnica zdravih namirnica „Hol fuds” dostigle su rekordnu cenu od 25 dolara.

Z. Š.

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.