Bajden u Beogradu bez štapa i šargarepe

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden u Beogradu bez štapa i šargarepe

Potpredsednik SAD Džozef Bajden ukazaće, prilikom posete Beogradu, da Srbija treba da ubrza evrointegracije, najavljuju u Vašingtonu. Neće biti ni pretnji ni podsticaja.

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, tokom predstojeće posete, ukazaće Beogradu na potrebu da se brže rešavaju pitanja koja usporavaju Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, smatra ekspert za Balkan i direktor konsultantske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << firme "Globalni koncepti i komunikacije" Danijel Nelson.

"Bajden će u Beogradu istaći potrebu da Srbija postane integralni deo Evrope. Srbi se kreću ka Evropskoj uniji, ali brzinom puža. Taj trend usporavaju problemi kao što su korupcija, politika mešanja u unutrašnje stvari Kosova i krhko stanje demokratije u samoj Srbiji", istakao je Nelson, dodajući da Bajden od Beograda očekuje energične mere na sva tri fronta.

Visoki američki zvaničnik u Beograd dolazi "bez štapa i šargarepe", tvrdi Nelson.

Prema njegovom mišljenju, Bajden sagovornicima u Beogradu neće nuditi ni podsticaje, ali neće biti ni pretnji.

Nelson je istakao da, ukoliko bi Srbija pokazala, ne samo verbalnu predanost, već i brzu akciju u rešavanju pomenutih pitanja, Vašington bi pružio snažnu podršku prijemu Srbije u NATO i EU.

"Bajden, takođe, želi da čuje od lidera u Beogradu da neće potkopavati nezavisnost Kosova podsticanjem separatizma ili secesije u delovima u kojima živi srpska manjina", naveo je Nelson, a preneo radio Glas Amerike.

Pitanja Kosova i Republike Srpske

Tokom posete Beogradu, Bajden će posebnu pažnju posvetiti odnosima između Republike Srpske i Srbije, naveo je Nelson.

"Stalne pretnje otcepljenjem, koje stižu iz Republike Srpske i od strane premijera Milorada Dodika, indirektno predstavljaju poziv Srbiji da se proširi na račun Bosne i Hercegovine. Bajden bi želeo da dobije pouzdana uveravanja od predsednika Tadića i drugih u Beogradu da oni ne prihvataju takve ideje", rekao je Nelson.

Ističući da, prema oceni američke administracije, Bosna i Hercegovina još nije ostvarila potrebnu stabilnost, Nelson je rekao da "potencijalna opasnost od sve češćih kršenja Dejtonskog sporazuma, pa čak i izbijanja nasilja, uopšte nije mala".

U razgovorima u Prištini, potpredsednik Bajden će, pre svega, istaći američku podršku nezavisnosti Kosova.

"To je sada gotova stvar. Što brže budu svi u Beogradu to shvatili, biće bolje za Srbiju i za region u celini. Mislim da će Bajden preneti liderima Kosova da SAD podržavaju nezavisnost Kosova, kao i da očekuje od premijera Hašima Tačija da pređe s reči na dela u pogledu evropeizacije Kosova", naveo je Nelson.

Potpredsednik SAD će od predsednika i premijera Kosova posebno tražiti da osiguraju bezbednost i ljudska prava srpskoj manjini i da zaštite srpske kulturne i verske spomenike na Kosovu, rekao je Nelson.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.