Bajden i Meloni se sastaju 1. marta

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 00:49

Bajden i Meloni se sastaju 1. marta

Predsednik SAD Džozef Bajden primiće italijansku premijerku Đorđu Meloni sledeće nedelje u Vašingtonu.

To je saopštila večeras Bela kuća, navodeći čitav niz diplomatskih pitanja na dnevnom redu.

Bajden i Đorđa Meloni će 1. marta razgovarati o "posvećenosti kontinuiranoj podršci Ukrajini", situaciji na Bliskom istoku i Grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemlja sveta (G7), koja trenutno predsedava Italija, kao i o Kini, navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bajdenove administracije.

Američki predsednik je već primio italijansku premijerku u julu prošle godine.

Bajden, 81-godišnji demokrata bio je javno zabrinut u jesen 2022. zbog dolaska na vlast u Italiji krajnje desničarske stranke Đorđe Meloni.

Ali se Italija pokazala kao jak evropski saveznik u podršci Ukrajini, uprkos prisustvu ličnosti kao što je suverenista Mateo Salvini (Matteo), koji je kritikovan zbog svojih veza sa strankom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Američke vlasti žele da spreče Italiju da se previše približi Kini.

Sastanak u Beloj kući mora, između ostalog, da bude fokusiran na potrebu za "bliskom transatlantskom koordinacijom u odnosu na Kinu", navodi se u saopštenju američke administracije.

Italija se u decembru povukla iz sporazuma sa Kinom o "Novom putu svile", četiri godine nakon što mu se pridružila, što je izazvalo nezadovoljstvo Pekinga.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.