BP: Bez nafte nema plaćanja odštete

Izvor: B92, 06.Sep.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BP: Bez nafte nema plaćanja odštete

Vašington -- Platićemo nastalu štetu, zato nas pustite da dalje vadimo naftu, argumenti britanske kompanije BP koja nastoji da vrši pritisak na američke političare.

Kompanija ističe da ako im se zabrani eksploatacija sa velikih dubina u moru, neće imati dosta novca da platei štetu koja je prouzrokovalo potonuće njihove naftne platforme u Meksičkom zalivu.

BP ima osećaj krivice, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je jedan njihov menadžer u "Njujork tajmsu" kritikovao američki zakon koji toj britanskoj kompaniji zabranjuje eksploataciju u velikim dubinama.

Koncern zato upozorava da će u slučaju da stupi na snagu takav propis, za BP biti veoma teško da obezbedi dovoljno sredstava za plaćanje odštete prouzrokovane tom naftnom katastrofom, kao i programe pomoći, prenose svetski mediji.

Rukovodstvo BP-a je ustalo protiv tog zakona, koji je krajem jula prošao u američkom Kongresu, a indirektno se odnosi na tu britansku kompaniju.

Borba protiv BP-a u SAD se produbila posle eksplozije na njihovoj naftnoj platformi u Meksičkom zalivu 20. aprila ove godine, kada je život izgubilo 11 ljudi, a u more je naknadno iscurelo 780 miliona litara nafte. BP je saopštio da ih je, do sada, ta ekološka katastrofa koštala osam milijardi dolara, preneo je nemački "Špigel".

Taj propis, naime, zabranjuje kompanijama da prave nove bušotine, ukoliko je na jednom njihovom postrojenju život izgubilo više od deset ljudi, kao i ako su u poslednjih sedam godina već kažnjeni sumom od 10 miliona dolara zbog kršenja zakona o čistoći voda i atmosfere.

Taj zakon važi i u slučaju kada su, njihova namerna ili ponovna kršenja propisa, koji se odnose na bezbednost rada, petostruko viša od proseka u toj grani.

Iako ti novi propisi ne spominju konkretno britanski BP, primetno je da se odnosi upravo na tu kompaniju, pošto ni jedna druga firma, bar za sada, "ne ispunjava" gore navedene kriterijume, ukazuju mediji.

BP upozorava da će takva zabrana značajno oslabiti njihovu finansijsku snagu.

"Biće za nas veoma teško da finansiramo program odštete", izjavili su predstavnici "BP Amerika".

Tu otvorenu pretnju je, medjutim, odbacio kalifornijski demokrata Džordž Miler, od koga potiče ta zakonska inicijativa. On smatra da je veliki rizik da se ponovo dozvoli eksploatacija nafte u Meksičkom zalivu firmi kakva je BP.

Britanski koncern je prouzrokovao već nekoliko katastrofa i nikada nije iz njih izvukao pouku i nije promenio svoje ponašanje, istakao je Miler, čime je mislio na eksploziju rafinerije BP-a u Teksas Sitiju 2005. godine, koja je u SAD izazvala oštru kritiku protiv te naftne korporacije.

"BP ne može nikome ništa da zameri, osim sebi", smatra inicijator tog zakona.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.